Prenumerera på nyheterna

1.400 fastigheter extra utsatta vid jordskalv

Murcia, Granada och Málaga pekas ut som extra känsliga områden i samband med jordskalv i Spanien. Under de senaste fem åren har myndigheterna kartlagd 51.000 hus och större fastigheter i Málaga stad som är extra utsatta i händelse av större jordskalv. 1.400 av dessa befaras befinna sig i riskzonen skriver Diario SUR på onsdagen.

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat inträffade ett av de största jordskalven i provinsen Málaga på juldagen den 25 december 1884 klockan 21.08 och varade i tjugo sekunder och uppmätte 6,8 grader på Richterskalan.

Totalt 104 byar drabbades svårt, speciellt Alhama de Granada, Arenas del Rey, Ventas de Zafarraya och Periana i provinserna Málaga och Granada. 800 människor miste livet och 1.500 skadades. 4.400 bostäder ödelades och ytterligare 13.000 bostäder fick skador.

Skadorna var omfattande och värderades på den tiden till 13 miljoner pesetas. Det gjordes insamlingar i hela landet. Kung Alfonso XII besökte de värst drabbade områdena den 9 januari 1885.

Vid Mar de Alborán, som havet heter mellan Costa del Sol och Nordafrika möts två stora kontinentalplattor vilka skapar seismologiska rörelser som observeras ned till 150 kilometers djup. Det sker ständiga rörelser som i en första anblick verkar stillsamma. Skulle kapaciteten i dessa rörelser öka skulle det få stora dimensioner för Solkusten.

Myndigheterna har därför studerat hus och större fastigheter för att skaffa sig en bild av vilka som är mest utsatta. En katastrofplan i samarbete med räddningstjänsten och regionalregeringen har utarbetats. De mest sårbara fastigheterna är i huvudsakligen koncentrerade till Málaga centrum som är en del av de områden som betecknas som instabilt landområden.

Det finns 51.000 hus och fastigheter i Málaga stad och 2,8 procent av dessa eller 1.441 bedöms vara i riskzonen för att få skador eller kollapsa vid ett större jordskalv. De som bedöms vara i riskzonen ligger i de centrala delarna och utmed floder som río Guadalhorce.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.