Prenumerera på nyheterna

140,4 miljarder euro till Spanien

EU-kommissionen föreslår att Spanien får totalt 140,4 miljarder euro från en återhämtningsfond på totalt 750 miljarder euro. Det betyder att Spanien får näst mest pengar av stödpaketet, bara Italien får mer. När beskedet kom vid middagstid på onsdagen reagerade Madridbörsen positivt. Det skriver den spanska affärstidningen Expansión.

Spanien är alltså i behov av 140,4 miljarder euro i ett räddningspaket för att stimulera ekonomin efter Covid-19-pandemin menar EU-kommissionen. Det rör sig dels om 77,3 miljarder euro i överföring från en fond och 63,1 miljarder euro i form av lån som måste återbetalas.

Ekonomikommissionären Paolo Gentiloni skriver på Twitter att fondens storlek blir 750 miljarder euro. Han kallar kommissionens förslag för ett europeiskt genombrott.

500 miljarder euro ur fonden delas ut som bidrag och 250 miljarder euro som lån till krisdrabbade länder.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att inget EU-land kan klara coronakrisen på egen hand.

Efter Italien och Spanien får Polen mest, totalt 63.8 miljarder euro.

Planen med ekonomisk hjälp från återhämtningsfonden måste förhandlas och godkännas av alla medlemsstater och Europaparlamentet för att den ska kunna träda i kraft.

Alla är inte positiva till att summan på bidraget är så stort. Bland annat har Sverige tryckt på för att stödet ska ges i form av lån.

”Det ligger verkligen i vårt intresse att både den italienska och den spanska och alla europeiska ekonomier får fart igen. Det har vi inte förnekat. Det är bara det att vi tycker att det ska vara lån, i stället för gåvor i det här”, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) enligt TT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.