Prenumerera på nyheterna

18.000 vaccinvägrare på Solkusten

Ring mig inte fler gånger, jag vill inte vaccinera mig mot coronaviruset. Så kan det låta när den regionala andalusiska Folkhälsomyndigheten ringer upp för att boka in personer för vaccinering. Enbart i Málagaprovinsen är det omkring 18.000 vaccinvägrare, totalt i regionen Andalusien 93.000.
I Málagaprovinsen var det fram till onsdagen (29/9) 1.247.396 personer som var fullt vaccinerade. 1.284.701 hade fått minst en dos vaccin.

Ännu finns det en stor grupp som inte har blivit vaccinerade. I provinsen Málaga är det 120.000 personer över 12 år. Totalt i regionen Andalusien 631.000.

Både läkare och sjuksköterskor gör en stor insats med att få människor vaccinerade. Det rör sig om upprepade telefonsamtal, fyra till fem samtal, enligt uppgifter som Diario SUR hänvisar till.

Det finns de som skrattar när sjukvårdspersonal ringer och erbjuder vaccinering. Ring mig inte fler gånger, jag vill inte bli vaccinerad, är en av kommentarerna.

De flesta vaccinvägrare finns i åldersgruppen 30 till 50 år. Från 50 år och uppåt har så gott som samtliga blivit vaccinerade. Av de upp till 30 år är en majoritet positiv till att låta sig vaccineras.

En del ber om betänketid och cirka tio procent accepterar erbjudandet om att få bli vaccinerad efter upprepade samtal.

En majoritet av de som vårdas på sjukhusen för covid-19 är inte vaccinerade.

Slutsatsen är att vaccineringen, förutom att den är ett skydd för individen och får samhället att börja fungera som normalt, även dämpar trycket vid sjukhusen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.