Prenumerera på nyheterna

18 år gammalt svenskt rekord slogs senast – nu väntar ny regatta

Vid två tillfällen senaste vinterhalvåret har regattan Mar de Alborán blivit inställd. Nu till helgen väntar den 43:e upplagan av regattan Mar de Alborán. Senast slogs ett 18 år gammalt rekord som den svenskägda segelbåten Cielo Mijas hade. Sirius VI (bilden) med skepparen Jorge Flethes vann.

Efter storm kommer lugn. Så presenterades Regata Mar de Alborán under gårdagen vid en pressträff i fritidshamnen Real Club El Candado i Málaga. Tävlingen är den äldsta kappseglingstävlingen på kusten som arrangeras för 43:e gången.

Vid två tillfällen sedan oktober har den blivit inställd. Först på grund av dåligt väder. Senare kom coronarestriktioner i vägen.

Start sker klockan 17 på fredagen och båtarna beräknas vara i hamn på söndag. Ett tjugotal segelbåtar finns med på startlinjen med en besättning på totalt 150 personer.

Sirius VI som vann senast är en av båtarna som finns med även i år. Andra intressanta båtar är Ciudad de Melilla och Tareis T.

Tävlingen som arrangeras av Club Náutico El Candado i Málaga består av två rutter. A-rutten är på 190 sjömil från fritidshamnen El Candado till ön Alborán. B-rutten är på 70 sjömil till Punta de la Mona nära Almuñecar och till hamnen El Candado.

Under helgen väntas västliga vindar först på 20 till 25 knop och senare på lördagen mellan 12 till 15 knop.

Rekordet på A-rutten hade tidigare den svenskägda segelbåten ”Cielo Mijas” som 2001 seglade till ön Alborán på 8 timmar, 11 minuter och 32 sekunder. 2001 ingick Johan Tingå, tidigare annonschef på Svenska Magasinet, i besättningen på Cielo Mijas som ägdes av svensken Sven Lindahl.

Vid den senaste tävlingen seglade Sirius VI A-rutten på 6 timmar, 56 minuter och 6 sekunder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.