Prenumerera på nyheterna

20 miljoner potentiella offer för desinformationskampanjer

Spaniens underrättelsetjänst CNI (Centro Nacional de Inteligencia) påpekar i en färsk rapport att ”desinformationskampanjer” och ”manipulation” som påverkar den ”allmänna opinionen” och som fientliga länder ligger bakom är tillsammans med internationell terrorism det största hotet mot Spaniens nationella säkerhet.

Det är avdelningen som hanterar kryptologiska aktiviteter CNN (Centro Criptológico Nacional) och som ligger under CNI som i en nyligen publicerad rapport säger att nästan hälften av den spanska befolkningen, eller mer än 20 miljoner invånare, löper en stor ”risk” att bli ”offer” för propagandakampanjer av tredje länders underrättelsetjänster eller ”subnationella grupper”.

CNI tillägger att omkring 90 procent av den spanska befolkningen mellan 16 och 65 år ses som potentiella offer i en desinformationsattack.

Att andelen är så hög i en viss åldersgrupp beror på den utbredda användningen av internet och sociala nätverk. Det finns en betydande andel användare som inte är medvetna om farorna i att utländska aktörer eller andra grupper använder dessa instrument i propagandasyften.

Rapporten från spanska underrättelsetjänsten avslöjar att Spanien utsätts för tre kritiska cyberattacker dagligen som beskrivs vara en fara för den offentliga sektorn. Några av dessa attacker har sitt ursprung huvudsakligen i andra stater med syfte att försvaga och äventyra Spanien ekonomiskt, tekniskt och politiskt.

Den spanska underrättelsetjänsten har upprepade gånger i samband med katalansk separatism fördömt inblandningen från Rysslands sida. Falska nyheter har publicerats i synnerhet av den ryska propagandabyrån RT News som hösten 2017 publicerade nyheten med rubriken: Stridsvagnar på Barcelonas gator. Spanien och Katalonien på randen av våldsamheter.

CNI påminner om att endast på Facebook delades den påstådda nyheten av 11.800 användare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.