Prenumerera på nyheterna

23-årig svenska gripen i svindlarhärva

Totalt tio personer har gripits i Torrevieja och Almoradí för att genom phishing och smishing lurat 163 personer på 56.000 euro. Huvudmännen är fyra marockanska bröder. En 23-årig svensk kvinna hade de fyra männen boende hos sig för att försvåra utredningen.
Guardia Civil har avslöjat en svindlarhärva där totalt tio personer har medverkat att lura 163 personer på totalt 56.000 euro. De har ägnat sig åt penningtvätt genom kryptovalutor eller att skicka pengar till Marocko, skriver nyhetsbyrån Europa Press.

Tillvägagångssättet har varit nätfiske, lösenordsfiske, eller phishing som går ut på att ligan med en olaglig metod har lura innehavare av bankkonton och andra elektroniska resurser att delge kreditkortsnummer, lösenord eller annan känslig information. De har även ägnat sig åt smishing som egentligen är samma sak som phishing men bedrägeriet sker via textmeddelande SMS.

Det rör sig om sju män och tre kvinnor som är misstänkta för totalt 504 bedrägerier och för att tillhöra en kriminell organisation. Ligans huvudmän är fyra bröder med marockansk nationalitet som har samordnat och fördelat uppgifterna med resten av ligans medlemmar.

Totalt greps tio personer. Det rör sig om fem marockanska medborgare i åldern 23 och 32 år, en 23-årig svensk kvinna, en 24-årig venezuelan, en 48-årig spanjor plus två spanska kvinnor i åldrarna 37 och 22 år.

De fyra ledarna för ligan har häktats vid domstolar i Torrevieja och Orihuela utan möjlighet till borgen. De övriga har släppts tillsvidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.