Prenumerera på nyheterna

25 år sedan Málaga fick sin första kvinnliga borgmästare

Idag lyfter vi på hatten och gratulerar Málaga kommun som för första gången fick en kvinnlig borgmästare efter valet den 28 maj 1995. Det dröjde dock till den 17 juni innan Celia Villalobos (Partido Popular) blev utnämnd som borgmästare i Spaniens sjätte största stad. Det berodde på att vänsterpartierna, socialistiska PSOE och Förenade vänstern IU inte kunde nå någon överenskommelse med kommunisten Antonio Romero.

Sedan 1995 har Partido Popular behållit makten i kommunhuset Casona del Parque. Sedan lite mer än 20 år heter borgmästaren Francisco de la Torre som nyligen råkade ut för en mindre stroke och låg inlagd på sjukhus. Han har vilat, återhämtat sig och är tillbaka i arbete igen.

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno och regionregeringens talesperson Elías Bendodo samt nuvarande borgmästaren Francisco de la Torre höll nyligen ett virtuellt möte med anledning av de 25 år som har gått. Ett möte som följdes av 650 personer (bilden).

Málaga har under dessa 25 år gått från att vara en nedsliten sydspansk hamnstad till världskänt uppskattat kulturresmål med ett fantastiskt utbud.

Elías Bendodo säger:
– Partido Populars 25 år vid makten har betytt mycket för staden som har blivit ett turist-, kultur- och teknologiskt riktmärke. I våra dagar står Málaga för någonting.

Juanma Moreno som numera är regionpresident i Andalusien var medlem i en grupp rådgivare som Celia Villalobos hade under sig 1995.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.