26 miljoner euro stärker Spaniens gräns mot Marocko

Spanien tilldelar inrikesministeriet i Marocko en fordonspark värd 26 miljoner euro för att förbättra gränskontrollerna vid Ceuta och Melilla och därmed bromsa oreglerad invandring till Europa.

Fordonen kommer i sju sändningar och inkluderar olika typer av SUV inklusive ambulanser och fyra olika sorters lastbilar, inklusive tankbilar och kylbilar.

Stödet är en del av den utbetalning på 140 miljoner euro som Europeiska kommissionen har lovat kompensera Marocko med för övervakningen av dess gränser. 40 miljoner av det beloppet förvaltas av Spanien genom en internationell fond, efter denna affären har Spanien ytterligare 16 miljoner som är öronmärkta för Marocko.

De fordonen som nu skickas över är destinerade till nationalpolisen för vidare utplacering på fyra tillfälliga centrum för migranterna. I dessa centra hålls migranterna i upp till 72 timmar medan de identifieras. Avsikten är att förbättra villkoren på anläggningarna med upphandling av mat, sjukvård, städning och tolkar. Förutom fordonen ingår därför även kläder, filtar, handdukar och läkemedel.

Kontraktet för inköp av materielen måste godkännas av Spaniens ministerråd, något som förväntas ske i morgon fredagen den 5 juli.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.