30 år sedan Solkusten stod under vatten

Idag är det på dagen 30 år sedan en av de värsta översvämningarna drabbade Málaga. Totalt under november månad 1989 registrerades det 497 mm regn vid flygplatsen. Det kan jämföras med genomsnittet för ett helt år är 534 mm regn.

Vissa ställen i Guadalhorcedalen fick 250 mm på kort tid vilket bidrog till att floden svämmade över sina breddar.

Regnovädret under några dagar i november 1989 orsakade katastrof på Solkusten, något som man ännu talar om. Det sägs att ingen dag på Solkusten har varit som den 14 november 1989. På en timme föll det 160 mm regn.
Översvämmade gator och torg, Solkusten bestod kort och gott av lervälling. Málaga flygplats stod under vatten. Utanför shoppingvaruhuset El Corte Inglés i Málaga flöt bilarna runt i vattnet.

1989 fanns inte betalmotorvägen mellan Fuengirola och Marbella. Gamla kustvägen N-340 var avskuren på grund av regnet. Den som vill se hur Solkusten såg ut den gången kan googla på ”inundaciones malaga 14 noviembre 1989”.

En av tidningens läsare, Peter Kleinwichs, har tidigare berättat om händelsen i november 1989:
”Minns mycket väl regnkatastrofen på Solkusten 1989 som var min första övervintring. Skulle äta på en restaurang på hästfincan El Rengo. Men där stod kökspersonalen till knäna i gyttja och skyfflade. Vi åt lunch på chiringuito El Bote i Los Boliches. På kvällen tog havsvågorna hela krogen. Vid Myramar satt en bil i ett träd. Ja det var en ödesmättad händelse som ingen glömmer”.

Diario SUR uppmärksammar det dramatiska ovädret som slog hårt mot Solkusten. November 1950 var också extremt men då av en annan orsak. Den månaden föll inget regn alls.

Málaga har drabbats av flera svåra regnoväder historiskt sett. Den 24 september 1907 avled 21 personer. Flest dödsfall vid ett regnoväder registrerades 23 september 1628 då över 600 människor miste livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.