38 ligor inom smuggling av migranter avslöjade

Spansk nationalpolis och Guardia Civil har i samarbete med marockanska myndigheter avslöjat inte mindre än 38 ligor som ägnat sig åt människosmuggling och på illegal väg transporterat migranter. Ligorna beskrivs som maffiaorganisationer som tjänar stora pengar på människosmuggling.

Det berättade centralregeringens delegat i Andalusien, Lucrecio Fernández, och Andalusiens vice president Juan Marín, när de nyligen besökte Málaga hamn (bilden).

Här har en flyktingmottagning placerats som ska ta hand om migranter i sjönöd som plockas upp ur havet av spanska sjöräddningen.

Den illegala människosmugglingen är ett prioriterat område för Spanien som är EU:s södra gräns i Europa.

Den spanska sjöräddningen Salvamento Marítimo har 750 anställda. Under ett och ett halvt år har man lokaliserat över 50.000 migranter i båtar utanför den spanska södra kusten skriver dagstidningen La Opinión de Málaga.

Spanien har fått till ett utmärkt samarbete med migranternas ursprungsländer som även får ekonomiskt bistånd från EU för kampen mot illegal invandring. Under 2018 minskade antalet illegala migranter med hälften jämfört med året innan.

Regeringens delegat i Andalusien, Lucrecio Fernández, betonar och varnar dock för att problemet är permanent och inte tillfälligt vilket gör att regeringen fortsatt måste planera och förutse framtida flyktingströmmar.

Ett av de stora bekymren och problemen spanska myndigheter har är att identifiera migranterna som på illegal väg tar sig in i EU och Spanien. Personalen vid den temporära flyktingmottagningen CATE (Centro de Atención Temporal a Extranjeros) har 72 timmar på sig att identifiera migranterna som kommer utan ID-handlingar som de har gjort sig av med. De behöver även hjälp psykiskt, socialt och juridiskt.

(Foto: Twitter @DGobAndalucia)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.