Prenumerera på nyheterna

4.000 misstänkta jihadister övervakas i Spanien

Idag är det fyra år sedan terroristattentaten inträffade på Las Ramblas och Cambrils i Barcelona där 16 människor dödades och 140 skadades. Och terrorhotet hänger fortsatt över Spanien enligt inrikesdepartementet.
Fyra år efter attentatet i Barcelona har spanska säkerhetsstyrkor 4.000 personer under uppsikt eftersom de är misstänkta för att ha nära kopplingar till jihadism.

Enligt spansk polis och Inrikesdepartementet ligger larmnivån för möjliga terrorbrott fortsatt på fyra på den femgradiga skalan.

Terrorhotet hänger fortsatt över Europa efter attentaten i Paris 2015 (131 döda), Bryssel i mars 2016 (32) och Nice i juli (86).

Risken för attentat i Spanien bedöms fortsatt som hög.

Studien ”Yihadismo y yihadistas en España” av Real Instituto Elcano visar att en profil av en jihadist är en man, 31 år, gift och tvåbarnsfar. Han är ursprungligen muslim och utlänning, även om antalet spanjorer har ökat.

De flesta jihadister är bosatta i Katalonien och är första generationens invandrare. Bland misstänkta jihadister som myndigheterna har under uppsikt har även andra generationens invandrare ökat.

Jihadisten har gymnasiestudier och finns i regel inte med i belastningsregistret. Personen har radikaliserats i Spanien inom ett nätverk eller en cell med kopplingar till liknande grupper utomlands.

Moskéer bedöms inte vara det främsta området för radikalisering. 73 procent av fallen inträffar i privata hem och mer än 17 procent i fängelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.