40 miljoner spanjorer i perimeterkarantän

Galicien, Extremadura, Balearerna och Kanarieöarna är de enda regionerna som inte har utfärdat perimeterkarantän. Extremaduras regionpresident Guillermo Fernández Vara är bekymrad för att perimeterkarantänen orsakar ”en falsk säkerhet”.

Undersökningar visar att smittor inte kommer utifrån. De förekommer inom varje region där hygieniska och sanitära åtgärder inte respekteras, som avstånd och att bära munskydd, säger Guillermo Fernández Vara och tillägger:

-Bara för att vi stänger kommungränsen, provinsgränsen eller regionen ska vi inte tror att allt är bra. Det kan bidra till en falsk trygghet.

Senaste dygnet har Katalonien, Kantabrien, Madridregionen och Valenciaregionen infört perimeterkarantän. Endast Galicien och Extremadura samt ögrupperna Balearerna och Kanarieöarna står utanför.

På fredagen råder det också stor oro bland svenska medborgare som planerar att flyga till Spanien. De spanska regionernas beslut om att införa perimeterkarantän för att hindra rörligheten inrikes får en del att tro att det även gäller inresande från utlandet med flyg.

Otydliga regler har fått en del att tro det vilket bidrar till en stigmatisering av ett problem.

Men i skrivande stund finns det inga uppgifter på att inresande med utrikesflyg har hindrats att komma in i Spanien. Av den enkla orsaken att det är rörligheten inrikes som regionmyndigheterna vill hindra med anledning av långhelgen Alla Helgons helg.

Andalusien har infört perimeterkarantän dels för regionen men även för enskilda provinser som Sevilla, Jaén och Granada samt för 449 kommuner och fyra vårdområden däribland La Vega de Málaga (läs Antequeraområdet). Perimeterkarantänen gäller fram till midnatt den 9 november.

Av den orsaken upprättas 500 kontroller där nationalpoliser och gendarmer ur Guardia Civil kommer att bevaka avfarter från motorvägar, järnvägsstationer och hamnar i Andalusien under veckoslutet.

Málaga flygplats väntar under veckoslutet inkommande flyg från flera skandinaviska flygplatser. Hittills har det inte rapporterats om några problem att komma in i Spanien.

Under torsdagen röstade den spanska kongressen för utlyst nationellt nödläge fram till 9 maj med en uppdatering den 9 mars. 194 röstade ja (PSOE, Podemos, PNV, ERC, Cs, PRC), 53 röstade mot (Vox och Foro Asturias) och 99 lade ned sin röst (PP, Navarra Suma och EH Bildu).

Nödläget ska ses som en teknisk juridisk hjälp till att regionalregeringarna kan bekämpa pandemin med lagen på sin sida.

Samtidigt varnade landets smittskyddsläkare Fernando Simón under gårdagen att läget kan bli mycket bekymmersamt framöver. Den närmaste tiden får visa vilka ytterligare restriktioner som kan behöva införas framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.