Prenumerera på nyheterna

42 åldringar smittades i samband med vaccinering

Folkhälsovården Salud Pública i Valenciaregionen har satt en vaccineringskampanj på stand by vid ett särskilt boende för äldre efter att flera vårdtagare blivit smittade i samband med den första dosen. Totalt rör det sig om 42 åldringar som vaccinerades den 4 januari som nu har testats positiva och fem av dem vårdas i nuläget på sjukhus. Även personal och direktören för boendet har smittats. Folkhälsomyndigheten betonar att smittan inte är relaterade till själva vaccinationen.

De ansvarige i sjukvårdsdistriktet Vega Baja säger att de 42 smittfallen i äldreboendet residencia Mar Bella i Torrevieja inte har att göra med själva vaccineringen.

De första fallen upptäcktes den 11 januari, en vecka efter att den första dosen av vaccinet hade getts till vårdtagare och personal.

Dagstidningen Información citerar sjukhuskällor som påpekar att det mest troliga är att det fanns ett asymptomatiskt fall när vaccinationen genomfördes den dag när den första dosen gavs eller påföljande dagar.

Pfizervaccinet genererar inte antikroppar mot covid-19 förrän efter tio dagar. Och immunitet uppstår inte förrän en vecka efter den andra dosen.

Ledningen för äldreboendet, som har varit fri från coronaviruset under första och andra vågen, beskriver utbrottet som ”obegripligt”. Det var meningen att vårdtagare och personal skulle få den andra dosen den 25 januari, det vill säga tre veckor efter att den första dosen gavs.

Den andra dosen kommer att levereras vid en senare tidpunkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.