5.000 år gamla grottmålningar upptäckta i Spanien

Målningarna hittades redan för ett år sedan, men det har tagit experterna 12 månader för att de skall vara säkra på dateringen.

De gamla konstverken hittades i området San Juan i Alburquerque (Badajoz) i regionen Extremadura i västra Spanien inte så långt från gränsen till Portugal.

Det har upptäckts grottmålningar tidigare i Alburquerque vilket har gjort hela området till en viktig plats för forskare och studenter. Det arkeologiska namnet för sådana här grottmålningar är ”Parietal art”. Målningarna upptäcktes av en lokalinnevånare som letade efter gamla gravdös för utforskning.

En fullständig rapport om målningarna kommer att publiceras i nästa nummer av ”Revista de Estudios Extremeños” som presenteras den 1 december på kulturhuset i Alburquerque.

Själva målningen som syns på bilden ser nästan ut som en pil och har en rödaktig nyans. Tidigare i år fann ett team av forskare från Kurchatov-institutet i Moskva att konstnärer från denna tidsperiod visste hur man skulle använda kemi för att skapa de speciella nyanser de ville ha. Roman Senin, chef för synchrotronforskningsavdelningen vid Kurchatov Institute, berättade för The Siberian Times att hans forskning visade att färger som användes i målningar var “produkten av värmebehandling”. “Enkelt uttryckt upphettade den primitiva konstnären mineralen till en viss temperatur för att få den färg han behövde,” sade Senin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.