Prenumerera på nyheterna

50-tal vårdnadshavare utreds då barn stannat hemma från skolan

Antalet fall med barn som misstänks ha brutit mot skolplikten har ökat i Málagaprovinsen med mellan 30 till 40 procent visar siffror från det offentliga ministeriet. Nu utreds ett femtiotal föräldrar för att de misstänks ha brutit mot skolplikten.
Det ligger på vårdnadshavarens ansvar att se till att deras barn kommer till skolan och deltar i utbildningen, alltså att barnet fullgör sin skolplikt upp till 16 år.

Om en elev inte kan komma till skolan på grund av sjukdom eller av någon annan orsak ska vårdnadshavaren anmäla detta till skolan så snart som möjligt.

En åklagare i Málaga som ansvarar för fall med minderåriga utreder i nuläget femtio familjer för att de inte lät barnen gå till skolan en enda dag under det senaste läsåret. De hävdar att de var rädda för att de skulle bli smittade med coronaviruset. Fallen berör i första hand barn mellan 6 till 12 år.

Enligt åklagare finns det två profiler på dem som vägrat skolplikt. Det är de som vanligtvis är frånvarande som med pandemin har hittat en ursäkt att stanna hemma. Den andra profilen skyller på rädsla över att smittas eftersom de vårdar äldre eller sjuka anhöriga hemma, skriver Diario SUR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.