5G lanseras i Spanien den 15 juni

Det är operatören Vodafone som erbjuder den nya tekniken i till att börja med 15 spanska städer. Det blir heller inga prishöjningar men kunderna måste acceptera de nya tarifferna för att kunna använda sig av 5G-nätet, för att kunna utnyttja maxhastigheten måste man däremot abonnera på något av de dyraste paketen (Vodfone ilimitada Total eller Vodafone One ilimitada Total).

De städer som blir först ut nu på lördagen den 15 juni är Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Málaga, Zaragoza, Bilbao, Vitoria, San Sebastián, La Coruña, Vigo, Pamplona, Gijón, Logroño och Santander.

Lanseringen görs på frekvensen 3,7 GHz och ger cirka 50% täckning i de berörda städerna, något som kommer att expanderas under året, även antalet städer kommer att utökas senare i år. Nedladdningshastigheten blir till en början 1 Gbps något som kommer att fördubblas till 2 Gbps i slutet av året. Då kommer hastigheten att vara 10 gånger högre än nuvarande 4G. Svarstiden kommer också att minskas till 5 millisekunder, vilket innebär en märkbar förbättring av onlinespel.

Vodafone har anlitat främst Huawei för utbyggnaden av 5G-tekniken, men även Ericsson har varit anlitad för en mindre del av arbetet. Vodafone säljer däremot inga Huawei 5G telefoner till sina kunder, utan de erbjuder i nuläget bara: Samsung Galaxy S10 5G, LG V50 ThinQ5G och Xiaomi Mi MIX 3 5G.

Vodafone tillkännagav också ett exklusivt avtal med Hatch, den finska molnspelsplattformen för 5G-nätverk, vilket gör det möjligt för användare att spela direkt utan nedladdningar eller meddelanden som avbryter spelet. Hatch-katalogen innehåller idag mer än 160 spel på mobilen, några av dem exklusiva och andra avsedda för barn (Hatch Kids). Premiumanvändare av Hatch kan delta i liveturneringar och tävla och chatta med varandra samtidigt. Några av de presenterade titlarna som finns på Hatch Premium är: Space Invaders, Sonic Hedgehog, Monument Valley, Hitman GO eller Angry Birds. Vodafonekunderna får ett specialpris på detta från den 24 juni till och med den 30 september.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.