Prenumerera på nyheterna

5G lanseras på bred front i Spanien

Spaniens telekomjätte Telefónica slog i går den 1 september 2020 på sin 5G-signal och de lovade att 75% av Spaniens befolkning kommer att ha tillgång till den nya tekniken före årsskiftet.

Den kommersiella lanseringen dröjer dock till slutet av oktober eller början av november, detta för att först säkerställa att det finns tillräckligt med 5G-aktiverade mobila enheter på marknaden.

Före årsskiftet kommer 5G att rullas ut i alla de 150 spanska städerna med en befolkning på över 50.000, i de flesta kommuner med 30.000 invånare och på några få platser med invånarantal på cirka 10.000. Den totala täckningen för Telefónica kommer då att motsvara 75% av Spaniens 47 miljoner invånare. Lanseringen bygger på Telefónicas verkställande ordförande José María Álvarez-Palletes löfte om att leda utrullningen av 5G-teknik i Spanien.

Nu är Telefónica inte ensamma på marknaden konkurrenten Vodafone var banbrytande för 5G-tjänster då de startade upp redan i juni 2019, sedan dess har de rullat ut 5G i 21 städer. Den tredje stora aktören i Spanien är Orange och de planerar att lansera 5G nu i september i: Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla och Málaga, de får därmed en nationell täckning på 20%. MasMóvil som använder nätverket från Orange kommer att göra detsamma samtidigt med Orange.

Men Telefónica kan till skillnad från sina konkurrenter föra ut 5G till en betydligt större del av Spanien tack vare en teknik som kombinerar 5G-NSA och DSS, med befintlig infrastruktur som dessutom utökas med nya stationer.

Men alla företag kommer att erbjuda 5G på 3,7 GHz-bandet, som har låg penetration inuti byggnader, och är en mellanliggande teknik som faktiskt är en utveckling av dagens 4G, och kallas 5G NSA (icke-fristående). För att fullt ut kunna njuta av de verkliga möjligheterna hos 5G måste invånarna i Spanien vänta tills regeringen håller en spektrumauktion för 700 MHz-bandet, det förväntas ske under första kvartalet 2021.

En brist på 5G-aktiverade enheter bromsar också utrullningen av tekniken. För närvarande har varumärken som Samsung, LG, Xiaomi, Oppo, One Plus och Huawei lanserat 5G-terminaler, men dessa ligger fortfarande i den övre änden av prisskalan med prislappar på cirka 1.000 euro. Telefontillverkare inklusive Apple förväntas erbjuda billigare 5G-enheter senare i höst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.