Prenumerera på nyheterna

6.000 migranter utan asylskäl får bo på hotell

Uppskattningsvis 6.000 migranter där majoriteten uppges vara illegala invandrare utan asylskäl har blivit placerade på hotell i Las Palmas, San Bartolomé och Mogán på Gran Canaria till en kostnad av 300.000 euro om dagen. Kanarieöarna har under den senaste tiden blivit en destination för flyktingströmmen från Nordvästafrika.

Myndigheterna på ön är bekymrade över situationen med flyktingströmmen som inträffar under covid-19-pandemin. När samtliga inresande till Spanien krävs på negativt PCR-test tar sig flyktingar in på ögruppen tack vare mindre båtar.

Kanarieöarna har drabbats hårt av pandemin som har orsakat stora skador på turistnäringen. Nu menar hotellägarna på ön att flyktingströmmen orsakar ytterligare skador och ber regeringen att gripa in.

Upp till 6.000 migranter är i nuläget placerade på ett dussintal turistanläggningar på Gran Canaria skriver dagstidningen ABC vilket bekräftas av vicepresidenten Tom Smulders i företagarföreningen Hostelería y Turismo på Gran Canaria. Bland annat är de utplacerade på hotell Waikiki i Maspalomos.

Och flyktingströmmen fortsätter till öarna efter några dagars uppehåll. Under de senaste dygnen har sjöräddningen Salvamento Marítimo och Guardia Civil bland annat lokaliserat 180 migranter i sju båtar som fördes i land vid Arguineguín på södra Gran Canaria.

Till Fuerteventura anlände 227 migranter från Nordafrika.

Under natten till onsdagen uppges minst fyra migranter ha omkommit när deras båt kantrade utanför Lanzarote. Sjöräddningen lyckades undsätta och få upp 27 personer från vattnet. Det kan finnas ytterligare omkomna.

Ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos som ingår i vänsteralliansen som styr Spanien vill överföra migranterna till fastlandet trots att de saknar asylskäl. Något som även Kanarieöarnas regionregering kräver.

Det har hittills avvisats av den PSOE-ledda centralregeringen.

Under gårdagen sa rgeringens talesperson, María Jesús Montero, efter ett möte i Ministerrådet, att det skulle kunna användas som en strategi av de maffiaorganisationer som står bakom flyktingströmmen. Ett argument som den spanska regeringschefen Pedro Sánchez tidigare har fört fram.

Om de illegala migranterna transporteras till fastlandet skulle det tjäna de illegala invandringsnätverkens syfte så att flyktingströmmen kunde fortsätta.

Centralregeringen har sammanträffat med myndighetspersoner i Marocko och Senegal för att migranterna ska skickas tillbaka.

Det avvisas av allianspartnern Unidas Podemos som menar att det inte finns tillräckliga garantier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.