Prenumerera på nyheterna

600 evakuerade vid brand på Solkusten

Regionregeringen har aktiverat nödplan nivå 1 för skogsbränder i samband med den brand som rasar i Sierra Bermeja nära Estepona som hade påverkat 2.167 hektar fram till middagstid på torsdagen. Över 250 brandmän från Málaga, Granada, Cádiz, Córdoba, Jaen och Sevilla bekämpar lågorna i nuläget med hjälp av totalt 29 flygplan och helikoptrar som medverkar i insatsen. Den byiga vinden och kuperade terrängen försvårar släckningsarbetet. Mellan 400 och 600 personer har evakuerats från bostadsområdena Forest Hill och Abejeras i Estepona samt Montemayor i Benahavís. Flera av dessa har förts till sporthallen pabellón del Carmen i Estepona. Några rapporter om skadade finns ännu inte. Enligt uppgifter till Diario SUR ska flera hus delvis ha blivit påverkade av branden.

Ett av de mest kritiska lägena var tidigt i morse då brandförsvaret lyckades släcka en del av branden som var bara 50 meter från en bensinstation (Repsol).

Myndigheterna har även stängt flera vägar som MA-8301 mellan Estepona och Peñas Blancas och MA-8302. Avsnittet mellan kilometerpunkterna 157 till 171 på betalmotorvägen AP-7:an var först stängt under de tidiga morgontimmarna men öppnade för trafik klockan 09.30.

Branden som rasar i nuläget är större än den i juli som ödelade mellan 300 till 400 hektar. Enligt brandbekämpningen Plan Infoca har 2.167 hektar drabbats i kommunerna Estepona, Genalguacil och Jubrique.

Vindbyar på upp emot 50 km/h försvårar släckningsarbetet i den kuperade terrängen.

Esteponas borgmästare José María García Urbano uppmanar allmänheten till försiktighet. Vi är mycket bekymrade för utvecklingen av branden, skriver Urbano på Twitter.

Birgitta Von Der Burg bor i Guadalmina i Marbella och tog bilden klockan 04.06.

– Det är en stor brand högre upp mot bergen. Branden växer. Klockan är nu 04.06, säger Birgitta Von Der Burg via en skriven e-post till Svenska Magasinet.

– Nu är det tjock rök, berättar Birgitta vid niotiden på torsdagsmorgonen.

Branden ska ha startat vid 21-tiden på onsdagskvällen. Fram till klockan 21.37 hade det kommit in över 140 samtal till 112.

Diario SUR uppger att branden kan vara avsiktligt anlagd då den uppstod på två olika platser i Genalguacil. Specialister vid Guardia Civil har inlett en utredning för att fastställa brandorsaken.

Brandröken syns på långt håll och det publiceras bilder på sociala nätverk från boende i Estepona, Gaucín, San Pedro och Marbella.

(Foto: Birgitta Von Der Burg)

Följ utvecklingen via hashtag #IFJubrique

(Texten uppdateras)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.