Prenumerera på nyheterna

637 platser bär namn efter Spanien exkung Juan Carlos I

Kommuner som styrs av ytterkantsvänsterpartiet Podemos eller regionala nationalister i Baskien, Navarra eller Katalonien har börjat byta namn på gator som tidigare har burit Juan Carlos namn.

Avenida Juan Carlos I ett klassiskt namn på gator, rondeller, torg, broar, parker och även motorvägar i Spanien. Enbart på Costa del Sol är det flera kommuner med vägar som bär namnet efter Spaniens exkung.

Enligt landets motsvarighet till statistiska centralbyrån, INE (Instituto Nacional de Estadística) fanns det 1 maj 2020 inte mindre än 637 offentliga platser döpta till Rey Juan Carlos, Juan Carlos I eller Juan Carlos de Borbón.

Badajoz (50), Toledo (48) och Murcia (44) är provinser med flest offentliga platser uppkallade efter exkungen. Enbart i Lorca finns det åtta platser som bär namnet.

Nu publiceras allt fler uppgifter i medier att kommuner har börjat byta namn på några av dessa 637 offentliga platser som har namngivits för att hedra ”al rey emérito”. Det gäller i huvudsak kommuner som kontrolleras av vänster- eller nationalistpartier.

Först ut var baskiska Vitoria som redan den 31 juli ändrade namnet på Avenida Juan Carlos I till 8 de marzo. Borgmästaren Gorka Urtaran (PNV) förklarar förändringen som ideologisk:

– När hans egen son avstår från pappans arv och drar tillbaka den månatliga ekonomiska ersättningen så är det inte mer konstigt att dra tillbaka namnet på en gata där personen inte är ett exempel för vår kommun.

Och i Cádíz har borgmästaren José María González med smeknamnet ”Kichi” vid vänsterpartiet Adelante Andalucía ändra namn på avenida Juan Carlos I till avenida de la Salud Pública.

Senaste dagarna har spekulationerna tilltagit var Juan Carlos befinner sig. Både Dominikanska Republiken som Portugal nämns. Källor nära Don Juan Carlos I säger att det inte handlar om någon flytt. I stället kommer exkungen att återvända till Spanien.

Men när, är oklart.

Bildtext: Avenida Juan Carlos hittar vi bland annat i Estepona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.