Prenumerera på nyheterna

65 år sedan första svenska charterflyget till Kanarieöarna

Uppskattningsvis 15.000 svenskar reste till Kanarieöarna under senaste jul -och nyårshelgen. Tillsammans med Dan Eliasson. Turistnäringen på öarna var glada för varenda turist som kom. Igår var det 65 år sedan den första svenska charterkärran tog mark på Kanarieöarna.

Det är affärstidningen El Economista.es som uppmärksammar att det igår den 20 januari var 65 år sedan. Tidningen konstaterar att rekonstruktionen av turismen på Kanarieöarna bör inledas med turister från iberiska halvön, Tyskland och Norden.

Historiskt har Norden och svenskarna älskat Kanarieholmarna utanför Nordvästafrikas kust. Om det nu tar knappt fem-sex timmar med flyg tog det 24 timmar tidigare.

Den 20 januari 2021 var det 65-årsjubileet för den första charterflygningen till öarna från Malmös klassiska flygfält Bulltofta.

Det var då som biskopen startade ett korståg mot topless-badande svenskar kvinnor.

1964 uttryckte sig biskopen på följande sätt:
– Vad får våra goda församlingsbor se på stranden? Inte bara vågor och vita stränder utan även skamlöst beteende…

I januari 1956 arrangerades den första flygningen till Teneriffa. Den krävde flera mellanlandningar och en övernattning i Tanger.

Dåligt väder orsakade också avbrottet av lunchen som var planerad att serveras mellan Malmö och Zürich. Och under mellanlandningen i Barcelona bröt en snöstorm ut. För att kunna flyga vidare var passagerarna tvungna att få bort snön från planet.

Väl framme välkomnades svenskarna av borgmästarna i Puerto de la Cruz och Santa Cruz de Tenerife. Året därpå började flygningarna till Gran Canaria, där Las Canteras-stranden och nattlivet lockade.

Under 1960-talet ökade antalet charterpassagerare från Sverige stort. Från 66. 078 år 1960 till 503.580 år 1969. En ökning med hela 672 procent. År 2000 reste två miljoner svenskar till ”holmarna”.

Nu hoppas myndigheterna på öarna att svenskarna ska vara i främsta ledet när turismen väl börjar återhämta sig, skriver tidningen.

Bildtext: ”Jag vá nykter i morse, men nu börjar det ordna till sig…”. Sven Melander fick tolka en grupp av festglada svenskar i filmen Sällskapsresan från 1980.
KLICKA HÄR OCH LÄS MER: Så flög de första svenskarna till Solkusten

Bok: Nostalgitripp till Charterland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.