Prenumerera på nyheterna

7 januari kan Spanien få vänsterregering

Den 7 januari pekas ut som den dag när en omröstning i parlamentet kommer att ske och vänsteralliansen PSOE och Unidas Podemos kan sväras in. Men de behöver hjälp av katalanska separatister hos det republikanska partiet ERC (Esquerra Republicana de Catalunya).

På måndagen höll Pedro Sánchez och Pablo Iglesias presskonferens (bilden). De båda partiledarna för PSOE och Unidas Podemos blir regeringschef respektive vice regeringschef om vänsteralliansen svärs in vid en omröstning i kongressen 7 januari.

Om vänsteralliansen svärs in väntar högre skatt för privatpersoner, företagare och skatt på finansiella transaktioner, men också höjda minimilöner.

Vänsterradikala Unidas Podemos har vid förhandlingarna med PSOE satt flera krav. Bland annat att partiledaren Pedro Sánchez ska ha posten som vice regeringschef. Partiet får även ansvar för ytterligare fyra departement där ett av dem hamnar under Förenade vänstern IU:s partiledare Alberto Garzón från Málaga.

Inkomstskatten höjs för höginkomsttagare. Samtidigt rivs lagen från 2012 upp som gav arbetsgivare större möjligheter att avskeda anställda som inte kunnat arbeta under längre perioder.

Flera hinder återstår innan en PSOE+Unidas Podemos-regering kan bli verklighet. Flera mindre eller regionala partier i Navarra, Baskien, Katalonien och Kanarieöarna måste stödja eller att avstå från att rösta i en votering.

Spanska medier uppger att ERC håller ett extrainsatt partimöte på torsdag hur de ska förhålla sig till vänsteralliansen.

PSOE-ledaren Pedro Sánchez beskriver landets kommande vänsterregering som en ”progressiv koalition”.

Det var den 12 november som Sánchez och Iglesias meddelade att de är villiga att styra i koalition. Efter det senaste valet backade båda partierna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.