Prenumerera på nyheterna

Agne Simonsson död – blev 84 år

Han är den ende svensken som spelat för Real Madrid. Fotbollslegendaren och VM-hjälten från 1958, Agne Simonsson är död. Simonsson räknas som en av Sveriges främsta spelare genom tiderna. Mellan åren 1960 till 1962 spelade Agne Simonsson för Real Madrid (bilden) och Real Sociedad. På tre matcher i Real gjorde Simonsson ett mål. Säsongen 1960-1961 gjorde Agne Simonsson tre matcher för Real Madrid. Säsongen därefter blev det 22 matcher för Real Sociedad och åtta mål.

I storklubben Real Madrid hade han svårt att ta en ordinarie plats i det stjärnspäckade laget. Han lånades ut till Real Sociedad. Så småningom återvände han till Örgryte där han avslutade karriären.

– Han blev lite krassligare de sista veckorna och sedan tillstötte en lunginflammation. Och i går tog det tyvärr slut. Jag var uppe ett par dagar innan och då visste jag vad som skulle ske. Så då tog jag farväl av honom, säger hans bror Roy Simonsson till Göteborgs-Posten.

Agne Simonsson blev folkkär under VM 1958, då Sverige tog silver.

Dödsfallet uppmärksammas även i Spanien på onsdagen. Dagstidningen El Diario Vasco som utkommer i San Sebastián varifrån Real Sociedad kommer skriver idag att ”svensk fotboll är i sorg” efter att ”legenden” gått bort.

När Agne Simonsson kom till Real Madrid fanns redan världsstjärnor som Di Stéfano, Puskas och Gento i laget. Simonsson uppfyllde inte de högt ställda förväntningarna utan lånades ut till Real Sociedad.

Simonsson gjorde åtta mål den säsongen trots att han bara medverkade i 22 matcher. Han kunde inte förhindra att Real Sociedad åkte ur La Liga.

(Foto: Wikipedia)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.