Prenumerera på nyheterna

Åldrande befolkning och underliggande sjukdomar bidrar till höga dödstal

Enligt WHO syns ”uppmuntrande tecken” på minskad spridning av coronaviruset i Italien och utvecklingen följs med stort här i Spanien. Läget är fortsatt mycket allvarligt och det är för tidigt att säga om smittan nått en kulmen där.

Båda länderna har en åldrande befolkning. Det som intresserar myndigheterna i Italien är den kartläggning som nyligen gjordes av 355 dödsfall som visar att 99 procent av dem hade en eller flera underliggande sjukdomar. Bara 0,8 procent av de som avled saknade en underliggande sjukdom.

Tre av fyra dödsfall hade högt blodtryck. Diabetes och hjärtsjukdomar var också vanligt. Den överväldiga majoriteten var män, och medelåldern hos de döda var 79,5 år.

Spanien och Italien är normalt förebilder för att leva längre. Den nyttiga Medelhavsdieten förespråkas för att få ett långt liv. Det betyder också att Spanien och Italien har en mycket äldre befolkning vilket betyder att dödligheten blir högre vid utbrott som med coronaviruset.

Läkemedelsindustrin arbetar i dagsläget med 20 vaccin som ska motverka skadeverkningarna av coronaviruset. Bland annat medverkar nio spanska sjukhus, bland annat Carlos Haya i Málaga, i kliniska tester av olika läkemedel som normalt används mot ebola och aids.

En av de största utmaningarna i kampen mot COVID-19-viruset är att få ett svar på kortast möjliga tid.

Experter säger att vissa vaccin sannolikt kommer att finnas tillgängliga vintern 2020/2021. Det gäller i synnerhet en kombination av vaccin som används i experiment som har gett bra resultat mot andra sjukdomar.

Enligt den internationella föreningen för forskande läkemedelsföretag, IFPMA, som på fredagen citeras i Diario SUR så arbetade forskarna med fyra vaccin för två veckor sedan. Nu är det 20 vaccinprojekt över hela världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.