Allt svårare för journalister i Katalonien

Allt fler journalister på plats i Katalonien vittnar om svårare möjligheter att utöva sitt yrke fritt. Aggressioner, överfall och hot följer när journalister ska bevaka manifestationer utlysta av katalanska separatister.

Journalister utrustade med hjälmar bevakar manifestationer och det är uppochnedvända världen där den vänsterprofilerade kanalen La Sexta får sin bil vandaliserad av separatister med orden fascister (!) och horungar…

På tisdagskvällen visade tv-kanalen La Sexta i programmet Más vale tarde rena övergrepp som deras journalister blir utsatta för. Fotografer kan inte verka fritt när demonstranter försvårar för dem att ta bilder. Reportrar på plats blir knuffade.

Under tisdagen protesterade ett trettiotal personer vid olika medier som arbetar med att bevaka det regionala parlamentet i Katalonien. Det var journalister, fotografer och tv-folk som vanligtvis bevakar Katalonien som protesterade i parlamentet mot de aggressioner de blir utsatta för i samband med demonstrationer i Barcelona.

”Vi journalister kräver att vi kan arbeta i frihet och säkerhet. Och ni politiker har en del av ansvaret” skriver journalisten Isabel Palacios på Twitter.

”Vi försvarar rätten att informera fritt. Vi vill inte vara nyheternas huvudpersoner, vi vill bara kunna berätta och kommentera. Allt vårt stöd till de journalister som är på plats så att de utan svårigheter kan utöva sin skyldighet att informera. Utan journalistik finns det ingen demokrati!” skriver Spaniens television på Twitter.

Journalisterna satte sig på golvet i parlamentet för att protestera mot den rådande arbetssituationen (bilden).

Katalanska separatister kontrollerar och håller sig nära journalister för att se så att dessa rapporterar rätt i deras ögon. Det har även satts upp hotfulla affischer med bild och adress till journalisters bostäder.

Det finns även regional media i Katalonien som är pro-separatistisk som den regionala tv-kanalen TV 3. Det är ofta dessa används som källor av separatister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.