Prenumerera på nyheterna

Alltmer ansträngt mellan Marocko och Spanien

Den diplomatiska krisen mellan Spanien och Marocko blir alltmer ansträngd. Senaste dygnet har Marockos utrikesminister Nasser Bourita ökat tonen med nya krav på Spanien som enligt bedömare ligger på gränsen till hot. Spaniens regeringschef beskriver den senaste situationen i Ceuta som ett angrepp på de spanska gränserna på grund av oenigheter i utrikespolitiken.

Att Spanien 18 april tog emot befrielserörelsen Polisarios ledare Brahim Ghali när denne behövde sjukhusvård på grund av sjukdomen covid-19 är inte grunden till den diplomatiska krisen.

Att situationen har blivit spänd beror på oenighet med Spanien om Västsaharas suveränitet. Det är ”roten” till problemet enligt Bourita.

Spaniens regeringschef Pedro Sánchez avfärdar Marockos ståndpunkt och tillägger att det bara inte ska få hända att ett land attackerar gränser med hjälp av migranter. Nyligen släppte marockanska gränsvakter igenom omkring 10.000 migranter som under två dygn tog sig in i den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika. Majoriteten var unga män och minderåriga.

-Att detta sker på grund av oenigheter, skillnader och avvikelser i utrikespolitiken är inte acceptabelt, sa den spanske regeringschefen i samband med en pressträff vid det spansk-polska toppmötet som hölls igår i Alcalá de Henares.

Regeringen i Rabat menar att ”roten” till krisen beror på Spaniens fientliga dolda motiv med tanke på att Västsahara tidigare var en koloni.

Västsaharafrågan har länge varit vilande fram till att USA i december erkände Marockos suveränitet över den tidigare spanska kolonin. Men det fanns ett krav från USA:s sida. Att Rabat upprättade diplomatiska förbindelser med Israel.

Marocko försöker nu också att påverka EU att stödja USA:s ståndpunkt.

Den marockanska regeringen bröt förbindelserna med Tyskland i mars och den diplomatiska krisen med Spanien har intensifierats. Båda länderna vill inte erkänna Marockos suveränitet. I stället vill Tyskland och Spanien se en lösning genom dialog något som även FN förespråkar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.