Prenumerera på nyheterna

Andalusien: Covid-19-pandemin i en nedgående spiral

Flexiblare öppettider och rörlighet inom provinserna. Det är vad regionregeringen i Andalusien hoppas på efter helgdagarna den 6 och 8 december med konstitutionsdagen respektive Inmaculada eller den obefläckade avlelsen. Det säger Andalusiens vicepresident Juan Marín.

Under gårdagen sa regionens president Juanma Moreno att rörligheten i regionen under jul– och nyårshelgen troligtvis inte blir på samma sätt för hela regionen. Till kommande helg sammanträffar regionens expertkommitté för att utifrån den aktuella smittspridningen ta beslut om vad som gäller efter den 10 december och för att undvika en tredje våg.

Turistsektorn har tidigare meddelat att den perimeterkarantän som gäller i Andalusien och som förhindrar fri rörlighet över kommungränserna gör att den förväntade inlandsturismen inför den kommande långhelgen går förlorad.

Marín sa på måndagen att Covid-19-pandemin befinner sig i en nedåtgående spiral som vi hoppas fortsätter att utvecklas på liknande sätt. Han poängterade fortsatt försiktighet och personligt ansvar.

På länken till IECA (Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucia) nedan kan du se antalet smittade i Andalusiens kommuner senaste sju respektive 14 dagarna.

Från idag måndag har kaféer, barer och restauranger i Granadas storstadsområde återigen kunnat öppna. Det betyder att samma regler gäller för hela regionen när det kommer till öppettider fram till klockan 18 förutom leksaksaffärer som kan ha öppet till klockan 20.

Den sydspanska alpina turistorten i Sierra Nevada hade planerat att öppna i helgen. Den är fortsatt stängd trots att snötillgången är tillräcklig för att hålla vissa pister öppna.

Regionpresidenten Juanma Moreno hoppas att den populära alpina orten kan öppna så snart som möjligt.

Sedan restriktionerna med perimeterkarantän infördes i Andalusien för tre veckor sedan har både antalet smittade som inlagda på sjukhus minskat. I provinsen Málaga vårdas i nuläget 317 patienter varav 40 får intensivvård.

Provinsen Málaga har senaste dygnet registrerat 114 nya smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 vilket är en av de lägsta siffrorna under den andra vågen. Fem personer uppges ha avlidit med Covid-19.

Totalt i Andalusien har antalet inlagda ökat till 2.099 vilket är 37 fler än igår. Trycket i intensivvården sjunker till 443 inlagda, 21 färre än igår. Granada har flest inlagda med 477 patienter följt av Sevilla (324), Cádiz (304), Jaén (233), Córdoba (196), Almería (127) och Huelva (121).

Experter betonar fortsatt vikten av att hålla avstånd, vara noggrann med hygien och handtvätt, regelbunden ventilation inomhus och att bära munskydd som är obligatoriskt i samtliga offentliga miljöer.

Under den andra vågen är 60 procent av de smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 i provinsen Málaga asymtomatiska, alltså människor som bär på viruset men som inte utvecklar symtom alls.
Klicka här och se antalet smittade i din kommun senaste sju respektive 14 dagarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.