Prenumerera på nyheterna

Andalusien inför hjälptelefon för de som drabbats av ockupanter

Misstänker du att din bostad i Andalusien har övertagits av ockupanter? Från nästa vecka inför regionregeringen i Andalusien ett nytt redskap för att komma itu med ett växande problem. Omkring två tusen fall finns det i nuläget av fenomenet ”okupas” där helt okända personer tagit över andras egendom.

Från mitten av december införs gratisnumret 900 100 112 dit bostadsägare kan ringa när de råkat ut för ockupanter. Det är första steget som regeringskoalitionen Partido Popular och Ciudadanos med stöd av Vox tar för att få ett ”territorio libre de okupas”, en region fri från ockupanter.

Den nya hjälptelefonen presenterades vid en presskonferens av Junta de Andalucía på torsdagen.

Den spanska lagen kan tyckas märklig då Junta de Andalucía inte har laglig befogenhet att tvinga bort ockupanter.

Den plan som utformats av den regionala regeringen syftar till att ge råd och vägledning till bostadsägare som upplever att deras hem tas över av helt okända individer. Via telefonnumret får de drabbade ägarna gratis juridisk rådgivning i vilka steg som krävs för att få tillbaka sina hem så snart som möjligt.

Marifrán Carazo, vid regionens Utvecklingsdepartement och en av de som står bakom det nya redskapet med att ge vägledning, är bostadsockupationer ett växande problem. Det beskrivs som en maffialiknande organisation där en ockupant kan ha tagit över flera bostäder i syfte att tjäna pengar.

Under första halvåret 2020 inträffade officiellt 1.183 fall i regionen Andalusien vilket betyder sju ockupationer om dagen. Det är en ökning med 4 procent jämfört med året innan.
Läs mer: ”Ockupanterna har förvandlat vårt semesterhus till ett rivningsobjekt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.