Prenumerera på nyheterna

Andalusien och Madrid – två sidor av samma mynt

Det väntar nyval i Andalusien någon gång mellan juni och oktober. Det meddelade regionpresidenten Juanma Moreno när han under tisdagen besökte Granada för att träffa företagare. Efter att regionregeringen med Partido Popular och Ciudadanos inte fått tillräckligt budgetstöd i det andalusiska parlamentet väntar nytt val till sommaren.

Juanma Moreno har skiftat fot den senaste tiden. Så länge han höll sig på god fot med ytterkantshögerpartiet Vox fanns budgetstöd.

Men plötsligt tittade Moreno åt vänster och ville ha med det största oppositionspartiet PSOE på budgettåget.

Det slutade med att både PSOE, Unidas Podemos och Vox röstade nej.

Samtidigt som samarbetet upphört mellan Partido Popular och Vox i Andalusien gjorde Madridregionens president Isabel Díaz Ayuso (Partido Popular) under tisdagen upp med Vox regionala partiledare Rocío Monasterio om budgeten.

Situationen i Andalusien och Madrid beskrivs på onsdagen som två sidor av samma mynt. Det som PP och Vox inte klarar av i Andalusien klarar två kvinnor galant i Madrid.

Isabel Díaz Ayuso som vann regionvalet i Madrid 4 maj fortsätter sitt framgångsrika segertåg med att sy ihop samarbeten och att säkerställa stabiliteten.

– Det är ett mycket viktigt avtal för alla invånare i Madridregionen med nya skattesänkningar som ger stimulans, säger Ayuso.

I Andalusien riktar Partido Popular kritik mot Vox som kallas för förrädare som ställt sig på samma sida som PSOE och rösta nej till budgeten. Även om det var just PP som bjöd in PSOE till budgetförhandlingar.

Två sidor av samma mynt alltså.

Ayuso har en förmåga att hålla sig på god fot med Vox vilket står i kontrast till oenigheten i Andalusien mellan partierna.

I Andalusien väntar nyval, troligtvis i juni, enligt Moreno.

I opinionsundersökningar har Partido Populars stödparti Ciudadanos minskat. Samtidigt växer Vox som är regionens tredje största parti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.