Prenumerera på nyheterna

Andalusien och Valencia vill se förändring av finansiering

Andalusien och Valenciaregionen vill se en rättvisare fördelning av de statliga bidragen som går till regionerna och har därför utarbetat ett förslag bestående av elva punkter. Valencia, Murcia, Andalusien och Castilla la Mancha som alla ingår i södra delen av Spanien finansieras under genomsnittet av landets samtliga regioner.

De båda regionernas presidenter, Juanma Moreno och Ximo Puig från Comunidad Valenciana har träffats flera gånger för att utarbeta det program som ska ligga till grund för en rättvisare fördelning av regionbidragen.

Ett möte under tisdagen varade i två timmar och efteråt var det pressträff i regionens regeringskansli San Telmo i Sevilla.

Juanma Moreno (Partido Popular) och Ximo Puig (PSOE) är överens i frågan och kräver en förändringen av den regional finansiering och att frågan tas upp på den inrikespolitiska agendan.

– Om välfärdsstaten ska bevaras beror det på om resurserna fördelas rättvist mellan regionerna, sa Moreno och Puig.

Moreno påminde om att de fyra pelarna som välfärdsstaten bygger på som hälsovård, utbildning, socialtjänst och pension så ansvarar regionerna för de tre första områdena.

De två regionerna ligger på platserna tre och fyra bland de största ekonomierna i Spanien. Regionernas befolkning är 30 procent av hela landets invånarantal.

– Om en tredjedel av spanjorerna har ett problem så har Spanien ett problem, betonade Juanma Moreno i sitt tal.

Ximo Puig talar om ren diskriminering som ger enorma skillnader och skapar klyftor där Navarra och Baskien får betydligt mer än genomsnittet av landets regioner.

Sämre fördelning av de statliga bidragen har en direkt inverkan på utvecklingsmöjligheterna i de mest drabbade områdena.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.