Prenumerera på nyheterna

Andalusien ökar takten i vaccineringen

Andalusien ökar vaccinationstakten till sju dagar i veckan. Efter kritiken i förra veckan då vaccinationer mot covid-19 bara utfördes under fyra dagar på grund av helgdagar och veckoslut har regionen tagit beslut om att det även ska vaccineras under veckosluten. Det säger det andalusiska presidentrådet Elías Bendodo.

Den andalusiska folkhälsovården avsätter även 20 procent av doserna så det finns tillräckligt för dos nummer två som ska ges efter 21 dagar.

På måndagen presenterades skräcksiffran för Costa del Sol och provinsen Málaga. 1.035 nya smittade i coronaviruset sars-cov-2. Det är den högsta dygnssiffra i provinsen över antalet nya smittade sedan pandemin startade.

Det gör att provinsen Málaga går från hög risk till extrem risk och når 304 smittade per 100.000 personer under de senaste fjorton dagarna. Det är över det andalusiska genomsnittet som också stiger till 298 positiva per 100.000.

Provinsen Málaga står nu för 21 procent av alla nya smittade. Tidigare har provinsen aldrig gått över 700 nya smittade på en dag. Den högsta siffran tidigare var 678 den 7 november.

Senaste dygnet rapporteras ett nytt dödsfall i sjukdomen covid-19. Totalt har 809 avlidit i bekräftade fall av covid-19 i provinsen sedan pandemin startade.

Det är osäkert om viruset har blivit mer smittsamt. Utvecklingen beror dels på att coronaviruset sprids enklare vid kallt väder än vad man tidigare trott. Även ett avslappnat beteende under början av hösten har bidragit till ökad smittspridning.

Våren 2020 avtog smittan när temperaturen blev högre. Men nu befinner vi oss mitt i vintern som plötsligt har blivit onormal kall i stora delar av Spanien.

Med kallare väder vistas människor mer inomhus i stängda utrymmen. Folkhälsomyndigheten i Spanien betonar regelbundet behovet av vädring och luftombyte.
För snabbast uppdatering om covid-19 i Spanien följ vårt Twitterkonto @SvenskaMagasinet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.