Prenumerera på nyheterna

Andalusien registrerar incidenstalet 418,5 fall

I Andalusien har inte vårdtrycket ökat särskilt mycket trots den kraftiga smittökningen. 4,8 procent av antalet inlagda vid sjukhusen i Andalusien är covidpatienter och 7,98 procent av dem som får vård på iva.

På tisdagen rapporteras det att incidenstalet i Andalusien ligger på 418,5 fall per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna. Det är mer än en fördubbling jämfört med 6 juli då incidensen låg på 202,7 enligt siffror från den regionala andalusiska Folkhälsomyndigheten Consejería de Salud y Familias.

I måndags registrerades 712 covidpatienter vid sjukhusen i Andalusien varav 149 fick iva-vård på UCI (Cuidados Intensivos). Två veckor tidigare var antalet inlagda 524 respektive 188 på iva.

Deltavarianten av coronaviruset fortsätter att sprida sig snabbt. Sedan två veckor är den vanligast i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Och Andalusiens hälsoråd Jesús Aguirre säger att det är den vanligaste varianten även i Andalusien.

I vissa spanska regioner står deltavarianten för 85 procent av fallen. Valenciaregionen är extra utsatt där 9 av 10 analyserade tester motsvarar den varianten, enligt den senaste rapporten från Hälsovårdsdepartementet.

Att deltavarianten har tagit över beror på att alfavarianten minskat kraftigt. Deltavarianten misstänks också vara omkring 50 procent mer smittsam än alfavarianten.

Även mild covid-19 ger ett gott skydd mot Alfa och Deltavarianten, enligt en ny studie från Danderyds sjukhus, som Svenska Dagbladet hänvisar till. Men vaccination rekommenderas ändå.

Deltavarianten av covid-19 upptäcktes i Indien i slutet på 2020. Viruset gick till en början under benämningen ”den indiska varianten”, men enligt Världshälsoorganisationen (WHO) kunde detta vara stigmatiserande varför organisationen i början av juni tog fram namn som bygger på det grekiska alfabetet. Andra varianter är alfa (den brittiska), beta (den sydafrikanska) och gamma (den brasilianska).

Fullt vaccinerade personer, med två doser av vaccin, beräknas ha ett gott skydd mot deltavarianten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.