Prenumerera på nyheterna

Andalusien under gränsen extrem risk

Andalusien befinner sig strax under gränsen för att betraktas som extrem riskzon som går vid incidenstalet 250 smittade per 100.000 invånare de senaste dagarna. När fredagens uppdatering kom ligger regionen på incidenstalet 249,1 fall, visar siffror från IECA (Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía) som nyhetsbyrån Europa Press publicerar.
Incidenstalet för Andalusien har sjunkit fyra dagar i rad efter att ha legat nära 8 fall högre för en vecka sedan jämfört med idag fredag (23/4).

Incidenstalet för provinsen Málaga ligger för närvarande på 149,9 fall per 100.000 invånare vilket är lägst bland Andalusiens åtta provinser.

Incidenstalet för de sju senaste dagarna ligger på 65,1 vilket är under hälften jämfört med incidenstalet för 14 dagar. Det antyder att incidensen fortsätter att sjunka.

Perimeterkarantän
Regionpresidenten Juanma Moreno sa vid en pressträff under gårdagen att perimeterkarantänen för Andalusiens åtta provinser fortsatt gäller fram till den 29 april. Det gäller även utegångsförbudet mellan klockan 23-06.

I 104 kommuner i regionen så ligger incidenstalet på över 500 vilket gör att dessa hamnar i kommunkarantän. 43 av dessa har incidenstalet över tusen smittade vilket gör att all icke nödvändig verksamhet stänger ned helt från idag fredag och en vecka framåt.

I provinsen Málaga handlar det om Almargen, Sierra de Yeguas och speciellt Alfarnate i Axarquía öster om Málaga där incidenstalet ligger på 4.507. Att Alfarnate har så högt incidenstal beror på att kommunen har under 1.500 invånare vilket gör att incidensen skjuter i höjden med bara några tiotal smittade.

Glädjande är att sjukvårdsdistrikten utmed Costa del Sol fortsatt ligger i riskzon 2 (bilden) varför några utvidgade coronarestriktioner inte är att vänta.

Rösta
För närvarande pågår en omröstning på Svenska Magasinets Twitterkonto om rökning ska förbjudas helt på uteserveringar. Fram till skrivande stund anser 78,3 procent av våra följare att rökning helt ska förbjudas.

Spanska Hälsovårdsdepartementet vill förbjuda rökning vid utomhusserveringar även om ett avstånd på två meter hålls. Tycker du att det är rätt?

Rösta här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.