Prenumerera på nyheterna

Andalusien utökar öppettider på barer och restauranger

Från midnatt till torsdag lyfter regionregeringen i Andalusien vissa coronarestriktioner vilket betyder att barer kan ha öppet fram till klockan 02. Nattklubbar får hålla öppet till klockan 03.30. Tvåveckorsincidensen sjunker och ligger på 227 i regionen.

Från torsdag kan barer och restauranger hålla öppet fram till klockan 02. För provinsen Málaga som befinner sig i riskzon 2 kan högst åtta personer samlas vid samma bord utomhus och sex personer inomhus vid serveringsställen. Det är även tillåtet med servering vid bardiskar utomhus.

I vårddistrikt i riskzon 1 är serveringen vid baren tillåten även inomhus.

Presidenten för serveringsställenas sammanslutning Mahos, Javier Frutos, säger att de lyfta restriktionerna är ett litet steg mot normalt liv för barer och restauranger.

När det gäller kongresser och sammankomster kan 250 personer samlas i områden som är i riskzon 1 och 200 personer i riskzon 2.

Fotbollsarenor får ha en beläggning på högst 40 procent.

Vid tjurfäktningar höjs beläggningen till 75 procent för dem i riskzon 1 och 60 procent för områden i riskzon 2, som exempelvis Costa del Sol.

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno sa vid ett framträdande på Canal SUR på tisdagskvällen efter mötet med expertkommittén (bilden) att Deltavarianten står för 93 procent av antalet smittade. 900.000 invånare i Andalusien har ännu inte fått någon vaccindos och från oktober börjar minderåriga under 12 år att vaccineras.

Incidenstalet förväntas fortsätta sjunka. Sjudagarsincidensen i Málagaprovinsen ligger i nuläget på 66,7 vilket är mer än tio färre jämfört med för en vecka sedan.

Två veckorsincidensen i Málagaprovinsen och Granadaprovinsen ligger på 202,8 respektive 189,3 fall per 100.000 invånare.

Antalet covidpatienter som vårdas vid Málagaprovinsens sjukhus sjunker och låg på tisdagen på 273 varav 53 fick iva-vård.

Antalet dödsfall i Málagaprovinsen under augusti med sjukdomen covid-19 var 168 vilket kan jämföras med siffran för juli som var 50 avlidna.

Totalt i Spanien är nu närmare 70 procent av befolkningen fullt vaccinerad.
Läs mer: Dödligheten med coronaviruset på samma nivå som säsongsinfluensan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.