Prenumerera på nyheterna

Andalusien vill se massvaccination av alla över 80 år

Andalusien har senaste dygnet satt ett nytt rekord i antalet avlidna med covid-19 med 106 personer vilket är den högsta dygnssiffran i regionen sedan pandemin startade. Den förra siffran var 95 från den 10 november.

Antalet nya smittade har minskat med 557 färre från föregående dygn till 3.795. Under gårdagen rapporterades 4.286 enligt siffror från IECA (Instituto Andaluz de Cartografía y Estadística).

Den tredje vågen i pandemin fortsätter att skörda nya dödsoffer även i provinsen Málaga. Det rapporteras om 18 avlidna senaste dygnet med covid-19. Vilket är dubbelt så många jämfört med föregående dygn. Totalt har 1.031 personer avlidit sedan pandemin startade.

En indikator som visar allvaret med tredje vågen är att tusenstrecket har passerats över inlagda covidpatienter vid sjukhus i provinsen. På tisdagen rapporteras det om 1.010 vid provinssjukhusen varav 114 på iva.

De kommande dagarna beskrivs som bekymmersamma och toppen är ännu inte nådd över antalet smittade.

– Kurvan fortsätter att stiga och läget är mer bekymmersamt än tidigare. Nu handlar det om prioritet i att rädda liv genom att minska rörligheten och antalet sociala kontakter, säger regionens presidentråd och talesperson Elías Bendodo.

Samtidigt görs stora ansträngningar med att skruva upp vaccinationstakten. Under gårdagen kom 85.850 nya vaccindoser till Andalusien. 76.050 doser Pfizer och 9.800 doser Moderna.

Men regionen behöver fyra gånger så mycket i veckan, omkring 350.000 doser, för att 70 procent av befolkningen ska kunna bli vaccinerade lagom till sommaren.

Andalusiens vaccinsamordnare, David Moreno, säger till radiostationen Canal SUR att regionen i nuläget studerar möjligheten att inleda en massvaccination av alla äldre över 80 år vid idrottshallar, konferenscenter eller köpcentrum. Man föreslår även att rörelsehindrade vaccineras i sina hem och att doser transporteras till landsbygden.

Hittills har Andalusien vaccinerat 300.031 personer varav 78.574 har fått två doser vaccin mot covid-19. 81 procent av samtliga omsorgstagare vid särskilda boenden för äldre har vaccinerats samt 79 procent av vårdgivarna som står i främsta ledet i att bekämpa pandemin.

Astra Zenecas vaccin rekommenderas inte för personer över 65 år, meddelar Folkhälsomyndigheten i Sverige på tisdagen. Hälsovårdsdepartementet i Spanien studerar i nuläget att ta samma beslut och ett sådant förväntas under veckan.
Tänker du ta något covidvaccin? Rösta här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.