Prenumerera på nyheterna

Andalusiens provinser öppnar upp från idag

Från fredag 18 december till 10 januari går Andalusien in i fas 2 med avtrappade restriktioner och att öppna upp rörligheten. Från idag fredag är det fri rörlighet mellan samtliga andalusiska provinser.

Butikerna väljer att hålla öppet som de önskar. Barer/restauranger kan hålla öppet till 18:00. Och från 20 till 22:30. Utegångsförbud från 23 till 06.

Nytt från tidigare beslut är att caféer kan hålla öppet hela dagen. Det betyder att de inte behöver stänga mellan klockan 18 och 20. Däremot får inte försäljning av alkoholhaltiga drycker ske under dessa timmar.

Enligt bulletinen från den andalusiska regionregeringen måste kaffebarer och restauranger som får hålla öppet mellan klockan 18 och 20 ha kaffemaskiner och vara auktoriserade med cafeteriaservice.

Den andalusiska regeringen utesluter inte att begränsningarna återigen kan skärpas beroende på utvecklingen av pandemin. Det sa Andalusiens presidentråd Elías Bendodo vid en intervju för radiokanalen Cadena SER.

– Regionen utvärderar situationen dag för dag. Vi kan konstatera att den nuvarande utvecklingen är positiv och bättre än förra veckan. Av den anledningen överväger vi inte i dagsläget att införa nya begränsningar utan vi väntar för att se hur situationen utvecklas.

På fredagen visade regionens hälsovårdsansvarige, Jesús Aguirre, hur situationen har förbättrats i flera sjukvårdsdistrikt. I nuläget är det bara Rondaområdet, Jaén och Granada stad som befinner sig på nivå 4 som betyder högsta beredskap (bilden).

Costa del Sol ligger på nivå 2 medan Costa Tropical befinner sig på nivå 3.

Från den 23 december till 6 januari väntar ytterligare lättnader i restriktionerna:
– In- och utresa från Andalusien är tillåtet för familjer och nära anhöriga.
– Antal personer i privata hem max 10 personer den 24, 25 och 31 december och 1 januari. Övriga dagar max 6.
– Utegångsförbud julafton/nyårsafton från 01.30

Under perioden 22 december till 7 januari blir det också möjligt för vårdtagare på äldreboende att lämna dessa. Det gäller att de uppfyller en rad krav som negativt PCR-test innan de lämnar äldreboendet och när de återvänder.

Vårdtagaren ska inte visa någon symptom att vara smittad och testet måste vara gjort inom 72 timmar innan denne lämnar sitt vårdhem. Dessutom måste vårdmottagaren vara borta längre än fem dagar och förutsatt att besöket görs hos en nära anhörig.
För snabbast uppdateringar och information om övriga regioner i Spanien följ Svenska Magasinets Twitterkonto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.