Prenumerera på nyheterna

Andalusiska folkhälsovården tonar ned samhällssmitta på kusten

Har vi samhällssmitta av covid-19 i provinsen Málaga eller har vi det inte? Det är den stora frågan. Vicerådet inom den andalusiska Folkhälsovården Catalina García kommer med ett något lugnande besked: Antalet fall av SARS-CoV-2 är högre i provinsen Málaga men någon okontrollerad samhällssmitta handlar det inte om.

Eftersom provinsen Málaga med Costa del Sol är ett turistmål med inresande från utlandet och även med inrikesturister så är det ett faktum som kan bidra till fler smittade, säger Catalina García vidare.

García svar kommer efter att det andalusiska presidentrådet Elías Bendodo i tisdags antytt att provinsen Málaga hade samhällssmitta. Något som Catalina García nu tonar ned.

Vänsteroppositionen med PSOE och Förenade vänstern IU har krävt en förklaring och menar att regionregeringen döljer de verkliga siffrorna över antalet smittade i Covid-19.

Att det skulle råda samhällssmitta på västra Costa del Sol bygger på en enskild rapport från en epidemiolog från Málaga som utifrån sina kriterier beslutade att det fanns samhällssmitta, något som skulle motivera ett beslut om färre besök på vårdhem.

En majoritet av de nysmittade visar milda symptom.

Samtidigt fortsätter antalet personer som läggs in på sjukhus att öka i provinsen Málaga som på onsdagen hade 228 patienter inlagda för covid-19 vilket var fyra fler jämfört med i tisdags. 32 av dessa får intensivvård, vilket är två fler än i tisdags.

Under gårdagen rapporterades det om 135 nya smittade i SARS-CoV-2. Sammantaget är det 9.733 i provinsen sedan pandemin startade.

Under gårdagen rapporterades ett dödsfall. På torsdagen har det kommit in rapporter om ytterligare sju senaste dygnet. Det skulle i så fall vara totalt 17 under september.

Totalt har nu 315 personer avlidit i provinsen sedan pandemin startade.

Några av de smitthärdar som oroar gäller residencia Domusvi Azalea i Marbella med 17 konstaterade fall. Det gäller tio vårdtagare och sju anställda.

Vid residencia Vitalia de Teatinos i Málaga har ytterligare en person avlidit, totalt två. Här har 86 testats positivt, 69 vårdtagare och 17 anställda.

Så här är situationen i nuläget och det kan förändra sig. Allmänheten uppmanas att följa det dagsaktuella läget och myndigheternas rekommendationer och krav.

(Senaste nytt om covid-19 rapporteras på vårt Twitterkonto)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.