Prenumerera på nyheterna

Ändrade vanor ska ge lägre elräkning

Att ändra sina vanor är att spara. För omkring 10,7 miljoner hushåll gäller det att anpassa sitt liv om elpriset ska sjunka när en ny elräkning införs från den 1 juni. Dygnet delas in i sex tidszoner med tre olika tariffer. Om konsumenten önskar lägre elpris gäller det att ändra vanorna.

Det är Departementet för ekologisk övergång (Ministerio de Transición Ecológic) som med den nya elräkningen vill göra det tydligare för varje hushåll så att elräkningen kan minska. Men då gäller det att konsumenter på den reglerade marknaden (PVPC) ändrar sina vanor. Totalt är det cirka 40 procent av hushållen.

Från och med den 1 juni gäller sex perioder och tre tariffer (billigt, medium och dyrt) under dygnet.

Billigast el blir det från midnatt och fram till 08 från måndag till fredag liksom under helgen plus röda helgdagar. Medium eller måttliga priser gäller från 08 till 10:00, 14 till 18 samt från klockan 22 till midnatt.

Den del av dagen där energiförbrukningen är som dyrast är mellan 10 och 14 samt mellan klockan 18 till 22.

Departementet för ekologisk övergång tillägger att det inte handlar om att priset på el sjunker. Det nya sättet beskrivs som en ny design som ska signalera och uppmuntrar konsumenterna att ändra sina vanor som att exempelvis sätta på tvättmaskiner eller diskmaskiner under natten eller på helger.

Dessa elkonsumenter kommer att se ett lägre pris på elräkningen.

För de över 15 miljoner hushåll som har kontrakt på den fria rörliga marknaden så är det avtalet med elbolagen som avgör priset.
Läs tidigare artikel:
Elpriset rakar i höjden – så kan du pressa priset nedåt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.