Prenumerera på nyheterna

Anhöriga tillbakavisar uppgifter om brist på simkunskaper

Mamman till de två barn som drunknade för snart en vecka sedan i en pool på Club la Costa World säger nu att barnen kunde simma. Bland annat ska den nioåriga dottern som förolyckads ha gått i en simskola veckan innan familjen reste på semester till Solkusten.

Det råder fortsatt oklarheter vad som låg bakom händelsen på julafton då en 52-årig pappa och dennes 16-årige son plus nioåriga dotter drunknade. Obduktionsrapporten visar att dödsorsaken är drunkning.

Guardia Civil som ansvarar för utredningen talar om en tragisk olycka och att de tre omkomna saknade kunskaper i att simma. Nu har mamman och hustrun till de omkomna via familjens advokat i Fuengirola, Javier Toro, meddelat att de tre kunde simma. Den yngsta familjemedlemmen som drunknade fick simundervisning innan de reste på en veckas semester till Solkusten. Totalt två vuxna och fem barn reste till Mijas Costa den 21 december.

Javier Toro säger också att familjen är redo att öppna en parallell utredning till den som Guardia Civil är igång med.
”Familjen respekterar Guardia Civils utredning även om vi inte har haft tillgång till den”.

Advokaten insisterar på att någonting måste ha hänt när tre personer drunknar samtidigt. Att det sker i samma pool samtidigt är mycket egendomligt.

I förra veckan publicerades uppgifter att familjens äldsta dotter ska ha uppgett att ingen av de tre omkomna i familjen kunde simma.

Familjens advokat säger att viss informationen som publicerats de senaste dagarna i spansk och brittisk press inte är korrekt trots att det officiellt har bekräftats av myndigheterna.
”Samtliga familjemedlemmar var vid poolen och respekterade de regler som gäller. Dessutom har ingen av de anhöriga sagt att någon av familjemedlemmarna inte kunde simma. Tidigare uppgifter tillbakavisas nu av både den äldsta dottern och mamman” säger advokaten i ett uttalande som citeras av dagstidningen Diario SUR.

Advokaten menar att de tidigare felaktiga uppgifterna bygger på ett översättningsfel eller feltolkning av förhör. Javier Toro, som företräder familjen, poängterar att det bara är den äldsta dottern och mamman som såg vad som hände och som därmed kan intyga sanningen.

Alberto García som är direktör vid Real Federación Española de Salvamento y Socorrismo som utbildar livräddare säger till tidningen att händelsen på Club La Costa World i Mijas Costa är ett helt exceptionellt fall.

Att tre personer drunknar samtidigt i en pool är mycket ovanligt säger García som tillägger att ”där det finns vatten kan människor drunkna”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.