Prenumerera på nyheterna

Anna skriver baskethistoria för Málaga

För fem år sedan flyttade hon med sina föräldrar från Sverige till Fuengirola. I helgen blev Anna Skog Martínez spanska ungdomsmästare i basket för 14-åringar med sin klubb Unicaja efter seger mot Valencia.
Det är andra gången Unicajas tjejlag U-14 blir spanska mästare. De vann även 2018.

Tidigare i år blev laget tvåa i det andalusiska mästerskapet efter finalförlust mot Córdoba.

– Det var underskattning från vår sida den gången. Vi trodde att vi skulle vinna lätt. Men det blev svårare än vad vi hade räknat med, säger Anna Skog till Svenska Magasinet.

Den läxan lärde sig baskettjejerna i Unicaja snabbt.

Córdobalaget som vann andalusiska mästerskapet blev utslagna i åttondelsfinalen i det spanska mästerskapet. Som Unicaja i stället vann.

Och det var centern Anna Skog som visade vägen efter en dålig start i finalen. Med 8 poäng och 6 returer var Anna nyckeln till att Unicaja kunde vända i mot Valencia och till slut vinna med 52-46, skriver Diario SUR i ett referat. Adriana Romero var en annan framträdande Málagaspelare med 16 poäng.

Bäst i Spanien, alltså. Igen.

Du går ju på Svenska skolan i Fuengirola, har det blivit några reaktioner?

– Känner ett stort stöd från skolkamrater och lärare. Några elever spelade in en video med hejarramsor de skickade till mig. Och lärare har uppmärksammat lagets resultat med gratulationer på sociala nätverk.

Varför blev det basket?

– I Sverige höll jag på med gymnastik. Men jag blev för lång så det var naturligt att gå över till basket. När vi sedan flyttade till Spanien så var det enkelt att fortsätta med basket. Här är det en stor sport.

Efter att ha börjat spela basket i Blackeberg i Stockholm fortsatte det i laget Salliver i Los Pacos, Fuengirola. Anna blev scoutad av Unicaja. Nu är hon en av lagets mest lovande spelare.

Under säsongen blir det fem träningar i veckan, 90 minuter, plus två fysträning. Ett intensivt program för vältränade centerspelaren Anna som mäter 186 cm och väger 75 kg.
– Vi tränar i sporthallen i Los Guindos och det är pappa som ställer upp och kör mig.

Hon njuter segerns sötma och ser fram emot en ledig period även om det blir en hel del träning på egen hand.

Vi lär få höra mer om Anna Skogs fortsatta äventyr i basketen.

Bildtext: Anna Skog, tre från vänster i raden längst bak, bidrog till att Unicajas tjejlag på ungdomssidan vann spanska mästerskapet för andra gången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.