Prenumerera på nyheterna

Ännu inget klart kring eventuella restriktioner under julhelgen

Spaniens regering har suttit i samtal med regionregeringarna och Junta de Andalucía kommer att vänta fram till den 11 eller 12 december för att bättre kunna se pandemins utveckling. Först då väntas beslut över vilka restriktioner som tas.

Först i mitten på december väntas ett beslut kring vilka restriktioner som gäller i Spanien under jul, nyårs- och trettondagshelgen. Allt handlar om utvecklingen av antalet smittade och trycket på sjukvårdsavdelningarna.

Den andalusiska regionalregeringen och de övriga av Spaniens totalt 17 regionregeringar kommer att vänta till mitten av december för att ta beslut.

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno sa på onsdagen att då tas det beslut om hur många, sex, åtta eller tolv personer som kan samlas vid julmiddagar. Därför är den närmaste tiden fram till cirka den 11 och 12 december viktig, ”då vet vi mera om pandemin utvecklar sig bra eller dåligt” säger Moreno.

Moreno betonade att regionregeringen i Andalusien kommer att fatta sina egna beslut som inte begränsas sig till vad centralregeringen och Hälsovårdsdepartementet föreslår.

Regionpresidenten kräver att regeringschefen Pedro Sánchez är ”öppen och samarbetar, men framför allt att vi kan föra en dialog innan beslut tas”.

Jesús Aguirre (bilden) som är hälsovårdsansvarig i Andalusien säger att de kommande två veckorna blir avgörande i vilka beslut som gäller för jul– och nyårshelgen.

Aguirre sa på torsdagsförmiddagen att man jobbar med att förhindra en tredje våg i regionen efter jul. I en intervju med nyhetsbyrån Efe förklarar Aguirre att taket för den nuvarande andra vågen ägde rum den 9 november.

– Det åtgärder som då sattes in har varit mycket effektiva.

Mellan 9 och 10 november registrerade Andalusien 630 fall medan det för närvarande är cirka 400. Den 9 november var det 3.478 inlagda på sjukhus. Igår onsdag var det 2.687 vilket är en ”betydande nedgång”.

Pedro Sánchez som under gårdagen besökte Palma de Mallorca för att träffa den italienska premiärministern Giuseppe Conte sa att det rekommenderas av experter att högst sex personer får samlas vid träffar.

Regionalregeringen i Madrid vill öka träffarna till att tio personer får samlas den 24, 25 och 31 december samt 1 och 6 januari. Dessutom vill de att utegångsförbudet på julafton och nyårsafton skulle gälla mellan klockan 01 till 06.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.