Prenumerera på nyheterna

Antal döda i covid-19 i Spanien är 43.985 enligt begravningsbyråerna

Vid en presskonferens i söndags fick regeringschefen Pedro Sánchez en fråga från en journalist från New York Times varför inget annat land än Spanien plötsligt har redovisat nära två tusen färre döda i covid-19. Osäkerheten är stor och det kommer att dröja flera månader innan vi vet exakt svarade Pedro då. Kanske Sánchezregeringen kan få lite hjälp på traven från de spanska begravningsbyråernas sammanslutning AESPROF (Asociación Española de Profesionales de los Servicios Funerarios).

De har nämligen tagit fram en rapport som hävdar att det faktiska antalet dödsfall i covid-19-pandemin i Spanien från 14 mars till 25 maj är 43.985. Det betyder 56,6 procent högre än siffran från Hälsovårdsdepartementet som uppger 28.109 patienter, vilket blir 15.886 färre dödsfall.

Rapporten med namnet ”Estudio de Mortalidad Real en España por la Pandemia de Coronavirus” innehåller samtliga avlidna så kallade ”Covid-19 misstänkta” vid äldreboende, hem och sjukhus.

Studien baseras på uppgifter från begravningspersonal, civil- och rättsmedicinska register, läkare, patologer och juridiska medicinska institut.

Den betonar även källornas ”anonymitet på grund av den oerhörda press som de har blivit utsatta för från myndigheterna”.

Regioner där den officiella siffran och den verkliga siffran skiljer sig mest är Madrid (med 16.579 döda jämfört med den officiella siffran 8.949), Katalonien (12.125/6.035), Castilla-La Mancha (3.393/2.925) och Castilla y León (2.412/1.961).

Bakom rapporten ligger 250 professionella i begravningssektorn vars ”enda syftet” är att kasta ljus över det verkliga antalet dödsfall som orsakats av viruset sars-cov-2.

Skillnader i kriterier för statistisk redovisning hos myndigheterna har gjort det omöjligt att registrera verkliga siffror enligt rapporten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.