Prenumerera på nyheterna

Antalet arbetande kvinnor sätter rekord

Antalet kvinnor i arbetslivet växer för närvarande mer jämfört med männen. Aldrig någonsin har så många kvinnor förvärvsarbetat i Spanien som just nu. I maj månad var det för första gången i historien nio miljoner kvinnor (9.043.749) enligt siffror från Arbetsmarknadsdepartementet och socialförsäkringen Seguridad Social.

Det finns i nuläget över en miljon fler kvinnor i arbetslivet jämfört med hur situationen var före krisen. Om vi räknar in både män och kvinnor har den spanska arbetsmarknaden ännu inte återhämtat sig helt från krisen. Krisen slog hårdare mot mansdominerade arbeten.

Troligtvis kommer antalet arbetstillfällen att vara lika många inom kort som före krisen när siffrorna för juni månad släpps. Rekordet är från juli månad 2007 då över 19,5 miljoner invånare officiellt arbetade.

De senaste åren har kvinnlig sysselsättning vuxit i snabbare takt än männen och är nu över en miljon mer än före krisen. Däremot har antalet arbetande män inte ökat i samma omfattning. I maj månad var det 10,4 miljoner män som arbetade vilket var 900.000 färre jämfört med 2007.

Allt fler kvinnor bestämmer sig för att bli egenföretagare. Faktum är att mer än hälften av de nya egenföretagarna i fjol var kvinnor och representerar nu 35,6 procent av den totala gruppen.

Trenden under 2019 fortsatte under det första kvartalet med 930 kvinnor vilket är en ökning med 1,1 procent. Antalet män som arbetar som egenföretagare minskade under samma period.

Nästan en fjärdedel av kvinnorna i Spanien arbetar deltid. Endast 6,4 procent av männen är deltidsarbetande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.