Antalet transaktioner på bostadsmarknaden rasar

Är det slut på köpfesten inom bostadsbranschen på spanska Solkusten? Eller börjar antalet köp att hamna på en mer normal nivå? En undersökning från Solvia visar att antalet fastighetstransaktioner i provinsen Málaga backar med tretton procent vilket är den största tillbakagången i Spanien och i samma nivå med Santa Cruz de Tenerife.

Den spanska fastighetsmarknaden är på väg in i en mer moderat fas som präglas av en ”mer rationell och analytiskt köpare” som har fler erbjudanden att välja på vilket gör att tiden fram till köp eller avslut blir längre. Det visar studien Solvia Market View 2019 som baserar sig på statistik från notariemyndigheten Consejo General del Notariado.

Generellt så minskade antalet transaktioner på den spanska bostadsmarknaden från 2018 till 2019 med fyra procent. I provinsen Málaga är minskningen 13 procent, bara Santa Cruz de Tenerife ligger på samma nivå.

Det registrerades 558.489 transaktioner under fjolåret, ett minus med fyra procent. Däremot ökade priset generellt med fyra procent till 1.560 euro per kvadratmeter. Dyrast kvadratmeterpris generellt har Madrid, Barcelona och Baskien med 2.400 euro.

”Köparen lägger mer tid att analysera de olika möjligheterna och hitta det hem som bäst passar till dennes budget” skriver Solvia i sin rapport.

När det gäller hyresmarknaden så kommer den att stabiliseras. I dagsläget ligger hyrespriset generellt på nio euro per kvadratmeter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.