Prenumerera på nyheterna

”Är du inte vänster så är du fascist”

Spaniens vridning mot populism började under Rodríguez Zapatero. Om du inte tycker som vänstern är du fascist. Det har blivit typiskt för Spanien. Det säger författaren och filosofen Fernando Savater (San Sebastián, 1947) som precis har gett ut boken ”Solo integral” (Ariel).

Boken består av Savaters främsta texter som tidigare har blivit publicerade. Det handlar om separatism, ETA, vänstern, högern, populism bland annat. Alla kan känna sig träffade.

Och Fernando Savater går hårt åt den spanska vänstern som har förändrat sig till det sämre.

I en intervju berättar Savater om något som bara händer i Spanien. Du stämplas som fascist om du inte är vänster.
– Men överallt finns det demokrater till vänster och till höger. Men här i Spanien måste högerorienterade vara vänster.

Savater säger att den första vänstern var universell och social med personligheter som Marcelino Camacho och Santiago Carrillo.
– Jag har suttit i fängelse med Camacho och han hade det mest gripande talet i att försvara 1978-års konstitution. Idag tävlar alla på vänsterkanten om att gå emot grundlagen. Vändningen mot populism började med Zapatero och nu har Sánchezregeringen samlat det värsta av sitt slag i varje hus.

Fernando Savater är besviken på utvecklingen i Spanien och politiken. Han har stått upp till försvar för en upplyst, moderat mittenalternativ som kan liknas vid en socialdemokrati med liberala inslag.

Han är kritisk när det pratas om extremism i Spanien som alltid identifieras med högern precis som om det inte fanns någon extremvänster.
– Vox har sitt stöd men det är långt ifrån jämförbart med Podemos som är klassisk kommunism. Båda är extrema alternativ och båda kan vara icke önskvärda, men vi har redan extremvänstern i regeringen.

Om Savater blir tvungen att välja mellan Santiago Abascal och Pablo Iglesias så blir det Abascal.

– Jag har känt honom sedan han var ung och vi har varit tillsammans i ¡Basta ya! Normalt sett bedömer jag människor efter var de befann sig under de år när de var tvungna att riskera sina liv för att konfrontera och ta avstånd mot terrorism. Där var Santiago Abascal, i kampen mot ETA och mot nationalism, medan Iglesias å andra sidan, flörtade med den andra sidan. När det är dags att rösta får ingen av dessa min röst.

I sin bok skriver Fernando Savater att ETA inte är bra begravd.

– ETA är en politisk rörelse som använde våld. Att de slutade med våld beror inte på att Zapatero gjorde överenskommelser med Otegi. I stället handlade det om att Guardia Civil och domarna med Frankrike inte blev den fristad för ETA som det tidigare var.

(Foto: Gonzalo Merat)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.