Prenumerera på nyheterna

AstraZenecavaccinet har ingen koppling till dödsfallet i Marbella

I tisdags avled den 43-åriga läraren Pilar González Bres i Marbella två veckor efter att hon hade fått den första dosen av AstraZenecavaccinet. Obduktionen visar att vaccinet inte har någon koppling till hennes död. I stället uppger obduktionen att kvinnan hade en benägenhet att drabbas av stroke.
Det är Diario SUR som i sitt fredagsnummer hänvisar till obduktionsrapporten som visar att den 43-åriga läraren och tvåbarnsmammans död orsakades av att ett blodkärlbrott i hjärnan vilket utlöste en större blödning som orsakade hennes död.

Obduktionen utfördes på torsdagen på Costa del Sol-sjukhuset i Marbella efter att kvinnans anhöriga hade lämnat in en anmälan till en domstol och krävde att en obduktion skulle utföras för att klargöra dödsorsaken.

Pilar González som undervisade i matematik på Guadalpínskolan i Marbella fick den första vaccindosen den 4 mars. Därefter hade hon uppsökt sjukhus vid tre tillfällen efter att ha upplevt obehag, bland annat svår huvudvärk. I tisdags avled hon på Quirónsjukhuset i Marbella.

Under torsdagskvällen kom besked från EU:s läkemedelsmyndighet EMA som rekommendera att vaccinet från Astra Zenecas kan användas eftersom man i nuläget inte ser någon risk för blodproppar.

– Detta är ett säkert och effektivt vaccin för att skydda människor mot covid-19, säger EMA-chefen Emer Cook vid en pressträff.

Däremot säger hon att man inte kan utesluta biverkningen. Därför kommer EMA att fortsätta studera eventuella kopplingar mellan vaccinet och blodproppar.

På torsdagskvällen höll hälsovårdsdepartementet i Spanien ett möte för att analysera EMA-beskedet om att Astra Zenecas vaccin kan används. Enligt landets hälsovårdsminister Carolina Darias återupptas vaccineringen med AZ på onsdag i nästa vecka, ett besked som har lämnats till regionregeringarna.

Då man inte helt kan utesluta biverkningar håller de spanska myndigheterna ett möte på måndag för att ta beslut om vilka eventuella riskgrupper som inte ska få vaccinet.

Att det blev ett tillfälligt stopp med vaccineringen berörde 18.000 personer i provinsen Málaga. Det blir de som först kommer att få dosen när vaccineringen återstartar.

Den gruppen som får vaccinet i första hand är lärare, skriver Diario SUR.

Per Hvid-Hansen, föreningschef vid Svenska Skolan i Fuengirola, bekräftar detta för Svenska Magasinet.

– Delar av skolans personal vaccinerades med Astra Zeneca förra veckan. Alla under 55 år som inte redan har haft covid blev erbjudan vaccinet. De som redan haft covid kommer att erbjudas vaccinering vid senare tillfälle och de som fyllt 55 år kommer att erbjudas Pfifer eller Moderna när de blir tillgängliga för vår prioritetsgrupp. Vaccineringen skedde i la Caseta de la Juventud på feriaplatsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.