Prenumerera på nyheterna

Återhämtningsplan ska ge 800.000 arbeten

Spaniens regeringschef Pedro Sánchez har vid middagstid på onsdagen presenterat den återhämtningsplan där 27 miljarder euro från EU:s budget ingår och som ska skapa 800.000 nya arbetstillfällen under tre år.

Det är ett brett åtgärdsprogram som regeringen vill genomföra för att komma ur coronakrisen och modernisera landet. I somras berättade EU om den återhämtningsplan som ska ta itu med de sociala och ekonomiska konsekvenserna av covid-19-pandemin.

Spanien kommer att använda 27 miljarder euro av de totalt 140 miljarder euro som godkändes av unionen i juli. Sánchez sa vid presskonferensen att det mesta av det beloppet 27 miljarder euro kommer att användas under de närmaste tre åren, det vill säga under den nuvarande regeringens mandatperiod.

Presskonferensen hölls på regeringskansliet Palacio de la Moncloa dit 200 gäster var inbjudna via videokonferens.

Verksamheter som ska skapa arbetstillfällen gäller övergång till klimatsmart energi och digitalisering. Även jämställdhet och stöd till avfolkningslandsbygden nämns.

Sánchez säger att återhämtningsplanen ska bidra till en tillväxt på 2,5 procent årligen mellan 2021 och 2023. Regeringschefen vill även genomföra en skattereform, en förändring av arbetsmarknaden och ta bort byråkratiska hinder för att påskynda utvecklingen.

I dagsläget är 730.000 personer permitterade till den 31 januari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.