Prenumerera på nyheterna

Att vara eller inte vara i fas 2 från måndag är frågan

Regionregeringen i Andalusien anser att samtliga åtta andalusiska provinser är beredda och uppfyller de krav som Hälsodepartementet kräver för att gå in i fas 2 från måndag den 25 maj. Vid 16-tiden på fredagen sätter sig den spanska regeringens krisgrupp för att bestämma vad som gäller från måndag. Senare under kvällen med fredagsmys kan ett svar väntas med tal till landet och tv-sänd presskonferens på bästa tv-tid.

Andalusiens regionregering pressar på så att samtliga åtta andalusiska provinser kan gå in i avtrappningsfas 2 från måndag. Det gäller även provinserna Málaga och Granada samt kustremsorna Costa del Sol och Costa Tropical. Dessa två provinser gick in i fas 1 så sent som i måndags. Enligt tidigare bestämmelser ska det vara ett spann på två veckor i de respektive faserna.

Regionregeringen menar dock att samtliga åtta provinser i Andalusien går i takt och uppfyller samtliga krav vilket framgår i den tekniska rapport som skickats till Hälsovårdsdepartementet och den av regeringen utsedda krisgrupp.

Dessutom kräver Junta de Andalucía fri rörlighet mellan provinser i Andalusien från måndag den 25 maj. Det är något som Basken redan får praktisera trots att de befinner i fas 1. Men så har också det nationalistiska baskiska partiet PNV stött Sánchezregeringen i en rad beslut.

Hur det blir med Madridregionen, Barcelona stad och några av de större kommunerna i regionen Castilla y Leon återstår att se. Enligt uppgifter i El País så ska Madridregionen gå in i fas 1 från måndag.

Vissa områden i Valenciaregionen har begärt att vara kvar i avtrappningsfas 1 av säkerhetsskäl.

Exakt vilka utökade friheter som ingår i fas 2 återkommer vi till när det blir aktuellt. Det talas redan nu om att barer och restauranger får servera mat även inomhus med med max 40 procents beläggning. Större köpcentrum kan öppna upp med max 30 procents beläggning. Biografer och teatrar får öppna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.