Prenumerera på nyheterna

Åtta miljoner osäkra väljare avgör valet

Svårt politiskt läge i Spanien. Så kan den opinionsundersökning från GAD3 som på måndagen publiceras ibland annat dagstidningarna ABC och Diario SUR beskrivas. Å andra sidan är det åtta miljoner röstberättigade som ingår i gruppen osäkra väljare och som ännu inte bestämt sig.

Ikväll klockan 22 på kanal 1 hålls den första av två direktsända valdueller. I morgon tisdag väntar nästa valdebatt på Antena 3. Om dagens opinionsundersökning från GAD 3 står sig till efter valdagen väntar ett mycket svårt politiskt läge i Spanien.

Varken vänsterblocket med PSOE och Unidos Podemos och socialistledaren Pedro Sánchez i spetsen får ingen majoritet. Det får inte heller högerblocket och de tre partierna Pardido Popular, Ciudadanos och Vox. Om den opinionsundersökning som presenterades på måndagen och där 10.000 personer ingår står sig.

PSOE och Pedro Sánchez måste få stöd av vänsterpartiet Podemos och ytterkantspartier som regionala separatistpartier i Katalonien för att nå upp till 176 mandat. Eller kan Pedro Sánchez räcka ut en hand till mittenhögerpartiet Ciudadanos. Men inget av detta verkar troligt då avstånden mellan partierna har vidgats den senaste tiden.

Inte heller center-höger-blocket PP, Ciudadanos, Vox, Navarra Suma och Coalición Canaria lyckas få majoritet. Tillsammans skarapar de ihop 46,2 procent av rösterna.

Det kan jämföras med 44 procent för PSOE och Unidas Podemos. Om vänsterpartierna får stöd av katalanska separatister samt av PNV och Bildu får de 50,6 procent av rösterna och majoritet.

Åtta miljoner väljare uppges vara osäkra och har alltså inte bestämt sig för vilket parti som får deras röst. På söndag hålls det allmänna val i Spanien. Partierna kommer alltså att lägga alla ansträngningar på att nå dessa osäkra väljare fram till fredag. På lördag är det reflektionsdagen.

Vid de tv-sända debatterna idag och i morgon medverkar PSOE, Unidos Podemos, Partido Popular och Ciudadanos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.