Prenumerera på nyheterna

Åtta personer häktade efter polisbilbrand

Åtta personer har häktats i Barcelona efter händelsen i helgen med polisbilbranden. De är misstänkta för mordförsök, våld mot tjänsteman, störande av allmän oordning, våld, olaglig demonstration och för att tillhöra en kriminell grupp.

Enligt domaren Fernando Luis Criado Navamuel tillhör de åtta personerna en våldsam grupp inom en anarkistisk rörelse. Det rör sig om sex italienare (varav en kvinna), en fransk medborgare samt en spansk kvinnlig medborgare. De är misstänkta för att ligga bakom attacken där en bil tillhörande lokalpolisen Guardia Urbana sattes i brand. En lokalpolis befann sig vid tillfället i bilen och det hade kunnat utveckla sig till en tragedi.

Polisen har lyckats infiltrera en grupp på femton personer som samordnat attacker mot kommersiella anläggningar och banker.

Enligt domaren åkte de häktade personerna till polisstationen Guàrdia Urbana med det tydliga syftet att attackera. De kastade brinnande föremål, Molotov cocktail och brandfarlig vätska mot polisen och polisbilen som började brinna. En polisman som befann sig i bilen lyckades att ta sig ut.

Polisen har beslagtagit utrustning och brandfarligt material i ryggsäckar som tillhört gruppen.

Gruppen attackerade också fem bankkontor, en Zara-butik och ett NH-hotell förutom omfattande vandalism av sopcontainers. Gatlyktor attackerades för att belysningen skulle slockna.

Miquel Sàmper, ansvarig för den regionala inre verksamheten säger att det rör sig om en anarkistisk grupp med kopplingar till Arran som är ungdomssektionen till det extrema separatistpartiet CUP som kännetecknas av ”stridande kommunism”.

Den regionala poliskåren har totalt gripit 136 personer under våldsamheterna i Katalonien till stöd för den fängslade rapartisten Pablo Hasél.

375 sopcontainers har brunnit sedan oroligheterna började den 16 februari. 152 kommersiella lokaler har attackerats. 27 demonstranter har skadats och 73 poliser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.